Uitnodiging Servie voor dialoog over Kosovo

De Servische president, Milan Milutinovic, heeft de leiders van de Kosovo-Albanezen en vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap uitgenodigd voor directe besprekingen over Kosovo, woensdag in Pristina.

Het is voor het eerst dat de Serviers over het conflict in Kosovo willen praten in aanwezigheid van internationale vertegenwoordigers. Tot dusverre had Belgrado dat altijd afgewezen met het argument dat Kosovo een intern-Servische kwestie is. De Albanezen van hun kant hebben na een eerste gesprek in mei verder overleg zonder internationale vertegenwoordigers afgewezen.

De uitnodiging van Milutinovic is gericht aan de Amerikaanse gezant Christopher Hill, de EU-gezant Wolfgang Petrisch en de ambassadeurs van Rusland en China.

Het voorstel van de Servische president lijkt niet te zijn gecoordineerd met zijn beoogde gesprekspartners. Hill en Petrisch hebben laten weten woensdag in Wenen te zijn. Ibrahim Rugova, de belangrijkste leider van de Kosovo-Albanezen, heeft gisteren laten weten nog geen uitnodiging voor het overleg te hebben ontvangen. “Ik betwijfel of directe onderhandelingen op woensdag kunnen beginnen', zo zei gisteren Veton Surroj, hoofdredacteur van een Albaneestalige krant en lid van Rugova's onderhandelingsdelegatie. “Op dit moment lijkt het er meer op dat de Servische kant zich als een medewerkende partner wil portretteren.'

Christopher Hill heeft vrijdag de Servische president een ontwerp-plan voor de toekomst van Kosovo overhandigd. Het is gebaseerd op de afspraken die gezant Richard Holbrooke op 13 oktober met de Joegoslavische president Milosevic heeft gemaakt. Hill praat vandaag met Milosevic. Zijn belangrijkste boodschap, zo heeft hij al laten weten, is dat het bestand in Kosovo gevaar loopt als gevolg van de vele geweldsincidenten tussen leden van de Servische politie en strijders van het Kosovo Bevrijdingsleger UCK.

Gisteren schoten Joegoslavische soldaten in het eerste incident van deze aard in de richting van internationale waarnemers, die toezien op de naleving van het bestand.

Vanaf een pantserwagen van het Joegoslavische leger werd in het westen van Kosovo over een auto met drie Amerikaanse waarnemers heen geschoten toen die de legerpatrouille passeerden. (Reuters, AFP)