TUSSEN DE SCHERMEN

Met zijn bedrijf `Auto scout Henno' levert Henno van Bergeijk (32) auto's voor series, commercials en films als Unit 13, Zebra en de nieuwe Dick Maas. Hij adviseert regisseurs welke auto een personage rijdt en zorgt dat deze er komt - `carcasting' noemt hij dat. Voor de dramaserie Oud Geld zocht hij voor het personage `Kiet' die net zijn Alfa 164 total-loss had gereden en te horen kreeg dat hij bankdirecteur werd, een auberginekleurige Volvo S90 uit. “Deze auto moest een veiliger en exclusiever uitstraling hebben. Spoilers kunnen dan niet. De kleur mocht bovendien niet te schreeuwerig zijn. Regisseurs willen vaak alleen opvallende auto's voor ongelukken.' De auto's uit Oud Geld werden meestal gesponsord, soms gehuurd. “Bij maffioso-achtige personages werken fabrikanten minder graag mee.' Van Bergeijk `prepareert' ook auto's voor bijvoorbeeld stunts.

Voor de film De Zee die denkt, die nog moet uitkomen, monteerde hij een 8 meter hoge constructie op een auto, zodat van bovenaf filmen mogelijk was. “Wat auto's betreft ben ik autodidact', zegt hij. Vijf keer doorkruiste hij de Sahara, o.a. met zijn oude Peugeot 504, te zien op de foto. “Dan krijg je wel verstand van auto`s.' Hij vindt het jammer dat hij weinig van zijn werk terugziet. “Bij een botsing komt een exemplaar waar je soms dagen aan hebt gewerkt maar een paar seconden in beeld.'