TURKS GEHAKT (1)

Turkse slagers kruiden het gehakt, bestemd voor de gedroogde worst die ze 's winters maken, met een heerlijk en zeer pikant specerijenmengsel. Doordat het worstenvlees een mengsel is van half runder- en half lamsgehakt en beide bovendien tamelijk mager, kan het gekruide vlees ook tot platte lapjes worden gevormd die snel om en om worden gegrild in een hete bakpan. Stop deze verrukkelijke vleesjes tussen warme hoekpunten van een groot Turks wittebrood samen met wat frisse groentesalade en je smikkelt van een riant broodje Turks gehakt. Alle benodigde specerijen zijn verkrijgbaar bij Turkse winkels.

Bereiding: Bestrooi het gehakt met specerijen en zout, kneed het goed door en laat het, afgedekt met plasticfolie, liefst een dag rusten in de ijskast zodat het vlees doortrokken raakt van de smaak der specerijen. Rol vlak voor gebruik het gehakt in vier gelijke balletjes en plet ze met de vlakke hand tot een lapje van circa 3 mm dik. Vet een bakpan in met een royaal vliesje olijfolie en verhit de pan op een hoog vuur. Leg de lapjes gehakt in de hete pan en grill ze 2 1/2 minuut aan iedere kant. Het vlees moet door en door gaar zijn en mooi bruin van kleur.

Leg de lapjes gegrild gehakt tussen grote hoekpunten `opgepiept' Turks brood. Vermeng komkommer, tomaat en korianderblad, strooi er wat zout over en besprenkel de salade met wat citroensap. Geef ieder broodje met Turks gehakt wat van deze frisse salade mee (wordt vervolgd).

    • Florine Boucher