Thornton (48) overleden

De Amerikaanse zangeres en musicologe Barbara Thornton is 8 november op 48-jarige leeftijd in Keulen overleden aan complicaties van een hersentumor. Thornton verwierf enorme faam in uitvoeringen van muziek van de 12de eeuwse Duitse abdis Hildegard von Bingen met het door haar en haar partner Benjamin Bagby in 1977 opgerichte ensemble Sequentia. De strakke haast instrumentaal klinkende stem van Thornton was met haar moeiteloze hoogte en wendbaarheid bij uitstek geschikt voor middeleeuwse muziek.

Ook in Nederland trad ze verschillende keren op met Sequentia tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht, onder andere met Hildegard von Bingens Ordo Virtutum.

Thornton, die werd geboren in Summit, New Jersey, kwam op haar 19de naar Europa. Na studies in Nederland en in Italie werd ze gediplomeerd door de Schola Cantorum Basiliensis in Basel. Naast het complete werk van Hildegard von Bingen maakte ze met Sequentia ook opnamen van Spaanse kloostermuziek en van liefdesliederen uit de 14de en 15de eeuw.