Stil Damrak wacht op VS

De handel op de Amsterdamse beurs werd vanochtend beheerst door de vraag of de Amerikaanse centrale banken morgen, tijdens hun vergadering over het monetaire beleid, de rente al dan niet verlagen. In afwachting van die beslissing, waarop de Amsterdamse effectenbeurs overigens pas woensdag kan reageren, stonden beleggers vandaag massaal aan de zijlijn.

De AEX, de belangrijkste beursthermometer van het Damrak, opende wel fors hoger. Omdat het een erg dunne markt was zorgden kleine orders al voor forse koerswinsten. De AEX noteerde een plus van 11,49 punten op 1044,85 punten. Vooral de financiele waarden waren gevraagd op de verwachting dat de rente in de VS wel omlaag zal gaan. Ook de valutahandelaren rekenden vandaag min of meer op een verlaging. De dollar zakte fors met twee cent. Ook het uitblijven van een conflict in Irak drukte de dollar - en de olieprijzen - omlaag.

“Het is doodstil. De omzet zal vandaag wel weer lager zijn dan afgelopen vrijdag', aldus een handelaar. Toch stonden de meeste beurssignalen op groen: “Er is een steunpakket voor Brazilie, en Japan gaat wat meer doen voor de economie. Ook blijft het in Irak rustig.' Ondanks deze positieve tekenen is de beurs in de ogen van de commissionair richtingloos. Hij is bang dat dit de komende weken zo zal blijven. Door de introductie van de euro, die vanaf begin volgend jaar de rekenmunt op de Amsterdamse beurs wordt, gooien institutionele beleggers hun boeken al eerder dicht zo denkt hij.

Baan was de sterkste stijger onder de AEX-fondsen. De in problemen verkerende automatiseerder is sinds enkele weken bezig met een voorzichtig herstel na de stroom van slechte berichten ervoor. Baan dikte 1,50 gulden aan tot 27 gulden. Uitgever VNU was gevraagd op 66,10 gulden, een plus van 2,10 gulden. Collega Elsevier daarentegen was onveranderd op 24,70 gulden.

De AEX werd mede gestimuleerd door de sterke stijgingen bij de financiele waarden. ING leidde de race met een winst van 3,30 gulden op 100,20 gulden. Fortis noteerde een plus van 3,60 gulden op 126,90 gulden. Aegon, dat vorige week een hogere winst bekendmaakte, won 1,10 gulden op 183,60 gulden. Door de lagere olieprijs verloor Koninklijke Olie zeven dubbeltjes op 91,10 gulden.