Sharon: gebied `pakken' op Jordaanoever

De Israelische minister van Buitenlandse Zaken, Ariel Sharon, heeft gisteravond de kolonisten aangemoedigd zoveel mogelijk heuveltoppen op de nog bezette delen van de Westelijke Jordaanoever “te pakken' voordat deze in Palestijnse handen overgaan.

“Maak haast, ren naar de heuveltoppen, pak gebied', zei hij tijdens een gesprek met de leiding van de Tsomet-regeringspartij van minister Raful Eitan. Sharon zei dat het zaak is dat de kolonisten hun nederzettingen zo snel mogelijk uitbreiden. Daarbij kunnen de kolonisten volgens hem op steun van de regering rekenen.

Dani Naveh, de secretaris van de regering-Netanyahu, zei vanmorgen, nadat radio Israel de verklaring van Sharon had uitgezonden, dat deze in overeenstemming is met de regeringspolitiek. Israel heeft volgens Naveh het recht de nederzettingen in bezet gebied te “versterken'. Naar zijn zeggen is deze politiek niet in strijd met het onlangs in Wye Plantation gesloten Israelisch-Palestijnse akkoord over verder terugtrekken van Israel uit de Westelijke Jordaanoever.

Jossi Beilin, ex-onderminister van Buitenlandse Zaken, zei vanmorgen dat “alleen God de provocatie van Sharon kan uitleggen'. Beilin was onder de premiers Rabin en Peres een van de architecten van het akkoord van Oslo. Volgens hem is het schandelijk dat een Israelische minister van Buitenlandse Zaken zich in dergelijke bewoordingen uitlaat en Israel voor de hele wereld te kijk zet. Sharon is volgens Beilin “de lelijke Israelier wiens benoeming tot minister van Buitenlandse Zaken een vreselijke vergissing is geweest'.

Terwijl Sharon de kolonisten enerzijds aanmoedigde haast te maken met gebiedsuitbreiding van hun nederzettingen, kwam hij anderzijds uit voor de stichting van een Palestijnse staat. Een kleine Palestijnse staat is volgens hem beter dan Palestijnse bestuursautonomie over de hele Westelijke Jordaanoever.

Met deze uitspraak nam Sharon stelling tegen premier Netanyahu die zich in zijn politieke uitspraken fel blijft afzetten tegen aanhoudende verklaringen van de Palestijnse leider Arafat betreffende het Palestijnse recht om na 4 mei 1999 (wanneer het akkoord van Oslo afloopt) een Palestijnse staat uit te roepen.

Netanyahu waarschuwde Arafat gisteravond en vanmorgen dat Israel zal afzien van de uitvoering van de eerste fase van het akkoord van Wye Plantation deze week als hij niet terugkomt van uitspraken die strijdig met dit akkoord zijn. Hij nam aanstoot aan verklaringen van Arafat betreffende het recht van de Palestijnen om in Jeruzalem te bidden, met geweren te verdedigen en dreigementen de intifadah te hervatten als Israel zich niet aan de uitvoering van het akkoord van Wye Plantation houdt. “We hebben nieuwe generaals die op ieder moment klaar staan', zei Arafat in Nablus ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de Palestijnse onafhankelijkheidsverklaring.

`Uitspraken verkeerd uitgelegd'

Israelische commentatoren wezen er gisteren op dat de felle toon van Arafat een reactie kon zijn op het Israelische besluit om twaalf rondwegen in bezet gebied aan te leggen ter beveiliging van nederzettingen. Deze Israelische politiek gaat met landonteigeningen op betrekkelijk grote schaal, met name nabij Hebron, gepaard.

De Palestijnse minister Nabil Amro is van oordeel dat de uitspraken van Arafat in de Israelische media verkeerd zijn uitgelegd. Hij zei dat de PLO en de PNA en het Palestijnse volk hebben gekozen voor vrede als een onomkeerbare strategische keus.

De Israelische krant Ha'arets meldt vandaag dat de Amerikaanse president Bill Clinton zich niet zal verzetten tegen het uitroepen van een Palestijnse staat als het komende half jaar geen zichtbare vooruitgang wordt geboekt bij onderhandelingen over een permanente vrede tussen Israel en de Palestijnen.