Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN 2 Vandaag. Gesprek met een Nederlandse vrouw die slachtoffer werd van het bewind van Pinochet. Tijdens een studiereis in 1981 werd zij opgepakt omdat zij zou logeren bij tegenstanders van het Pinochet-regime. Voorts een reportage over de hulpacties in het onherbergzame zuiden van Honduras waar hulpverlening nog niet is doorgedrongen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Over de toekomst van het CDA en de koers die beoogd voorzitter Marnix van Rij (38) zal moeten varen. Tevens de situatie in Irak en de gevolgen van het embargo tegen het land. Ned.1, 20.30-20.58u.

Nova. Onder meer beelden van de actie van milieuorganisatie Greenpeace in de haven van Barcelona tegen een Indiaas schip als protest tegen het met voeten treden van milieuvoorschriften in India bij het slopen van zeeschepen. Ned.3, 22.33-23.05u.

INTERVIEWS

Het elfde uur. Gasten zijn Amerika-deskundige Maarten van Rossem, Jan Peter Balkenende, die wel de coming-man van het CDA wordt genoemd en whiplash-slachtoffer Carien Karsten, die een boek over haar ziekte heeft geschreven. Ned.2, 22.10-23.00u.

DOCUMENTAIRES

Radar. Over het addertje onder het gras bij het nu aanschaffen van spullen die pas in het jaar 2000 betaald hoeven te worden. Tevens aandacht voor het in de toekomst betalen van het openbaar vervoer met ANWB-pas en AH-bonuskaart.

Ned.2, 19.00-19.30u.NPS.Doc: De illusie aan de macht. Slot van een tweeluik over het kabinet Den Uyl (1973-1977) aan de hand van interviews met de betrokken bewindslieden. Het kabinet Den Uyl is een van de meest besproken regeringsploegen uit de Nederlandse parlementaire geschiedenis. De documentaire volgt o.m. de besluitvorming bij de vele crises in dit kabinet. Ned.3, 20.28-21.28u.

The essential guide to rocks. Serie over geomorfologie met o.a. de relatie tussen miljoenen jaren oude rotsen en een goede whisky. BBC2 21.00-21.30u.

Kwesties. Tien jaar geleden werd de Canadees Bobby Gordon Oatway veroordeeld voor het fysiek en seksueel misbruiken van jonge kinderen, onder wie zijn eigen zoontje van twee.

Hoewel hij nu is vrijgelaten, is er van echte vrijheid geen sprake. Zijn slachtoffers zijn vastbesloten, Oatway mag en zal nooit meer vrij rond kunnen lopen. Afl.: Bobby O., pedofiel op de vlucht. Belg.2, 21.20-22.05u.

Maurice De Wilde: Vergelding en repressie. Over aanslagen en repressie in Belgie tijdens en na WO II. Na de bevrijding moest Belgie niet alleen opnieuw opgebouwd worden en de bevolkig te eten krijgen, ook de collaborateurs moesten gestraft worden. Niet zoals ten tijde van de staatsrepressie, maar op grond van strafwetgeving en door bevoegde gerechtelijke organen. Belg.2, 22.35-0.15u.

AMUSEMENT

Big Train. De postbode loopt op het hondenhok af. Blaft, trekt een pistool en lost vervolgens twee schoten. Loopt dan tevreden door het tuinhekje de straat weer op. Engelse humor, maar niet te `Cleesy', in deze tweede aflevering van een nieuwe serie sketches. BBC2, 23.00-23.30u.

Vegas nights. Nieuw nachtprogramma met nadruk op erotiek met een knipoog waarin twee kandidaten in casino-achtige sfeer het twee uur lang tegen elkaar opnemen en waarbij het afleggen van kledingstukken een belangrijke rol speelt. Veronica, 00.35-2.30u.

MUZIEK

Beat route. BBC-presentator en blues-pianist Jools Holland bezoekt in deze aflevering de hoofdstad van Libanon, Beiroet. Na 20 jaar burgeroorlog is men bezig de stad in zijn oude luister te herstellen. Jools' rondreis begint in de eeuwenoude stad Byblos. Ned.3, 21.28-22.00u.

FILM

. Black Rainbow (Mike Hodges, 1989, Engeland). Elegante thriller beperkt zich helaas niet tot drama van spiritiste die werkelijk helderziend wordt en moorden blijkt te kunnen voorspellen, maar ventileert ook moraal over dreigende milieuramp.

Uitstekend spel van Rosanna Arquette, drankzuchtige Josan Robards en sceptische journalist Tom Hulce. RTL5, 20.30-22.20u., met reclame.

Apollo 13 (Ron Howard, 1994, VS). Ondanks de bekende afloop, een spannende, voor een breed publiek aantrekkelijke reconstructie van de meest dramatische Amerikaanse ruimtevlucht, in april 1970. Film over de al dan niet behouden thuiskomst van Jim Lovell (Tom Hanks) en zijn twee collega's na het ontploffen van een zuurstoftank vlak voor de mislukte maanlanding, is even clichematige als spectaculaire metafoor van Amerikaans droomdenken. SBS6, 20.30-22.55u., met reclame.

Unforgettable (John Dahl, 1996, VS). Potsierlijke thriller. Patholoog-anatoom Ray Liotta probeert met behulp van geheugen-verkwikkend serum van wetenschapster Linda Fiorentino de onnatuurlijke dood van zijn vrouw te reconstrueren. Duitsl.2, 22.15-0.05u., nagesynchroniseerd.

De Dame met het witte Hoedje (Aliona van der Horst, 1997, Nederland). Zie Film-vooraf. Ned.1, 22.52-23.37u.

Billion Dollar Brain (Ken Russell 1967, Engeland). Visuele bravoure van regisseur Russell blijft binnen de perken in laatste van drie films met Michael Caine als geheim agent Harry Palmer. Hij weerhoudt een Texaanse generaal ervan om Rusland binnen te vallen. Duitsl.1, 0.50-2.35u., nagesynchroniseerd.

The Hellfire Club (Robert S. Baker & Monty Berman, 1960, Engeland). Romantische kostuumfilm over 18de eeuwse jonge edelman die, vanwege vaders decadente praktijken ouderlijk huis inruilt voor circusgezelschap. Met Keith Mitchell, Peter Arne, Adrienne Corri. BBC1, 2.05-3.35u.

Hallo Janine (Carl Boese 1939, Duitsland). Schlagers van Peter Kreuder bepalen toon van Marika Rokk-vehikel over ambitieus variete-zangeresje. Ook met Johannes Heesters. Morgen, Duitsl.1, 10.30-12.00u., zwart-wit.