Schroder: zakelijker relatie met Rusland

Bondskanselier Gerhard Schroder (SPD) is vandaag in Moskou aangekomen voor een tweedaags bezoek om de economische crisis te bespreken. Schroder wil een `einde maken aan de saunapolitiek', melden bronnen uit de bondskanselarij in Bonn. De vroegere bondskanselier Kohl en de Russische president Jeltsin waren bevriend en bedreven soms zelfs politiek in de sauna.

Het begrip `sauna' staat volgens de huidige regering voor een eenzijdige beperking van de contacten met Rusland op de politiek aangeslagen Boris Jeltsin. Het is in het belang van Duitsland zich voor te bereiden op het `post-Jeltsin' tijdperk, aldus de kanselarij. Niet dat de relaties met Jeltsin en zijn regering minder aandacht zullen krijgen laat de bondskanselarij weten, maar “het is in het belang van Duitsland om de contacten met de politieke elite in Rusland uit te breiden'.

Zo zal Schroder niet alleen met president Jeltsin en premier Primakov spreken, maar ook met de populistische voormalige generaal Aleksander Lebed en mogelijke andere presidentskandidaten als Gennadi Zjoeganov leider van de communistische partij, en Grigori Javlinski, een prominente economische hervormer.

In Moskou wordt al van een `Neue Ostpolitik' gesproken en van zakelijker betrekkingen. Maar volgens de Russische ambassadeur in Bonn gaat het slechts om een diversificatie van de contacten. De regering in Bonn wil de Russische crisis als thema op de EU-agenda plaatsen, zodra de Duitsers in januari het voorzitterschap in Brussel overnemen. Ook zouden de G-7, de grote industrielanden, dit voorjaar in Keulen een gezamenlijke strategie moeten ontwikkelen voor de economische problemen in Rusland.

Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Rusland. Sinds 1990 werden 100 miljard mark naar Rusland overgemaakt. Duitse banken hebben in Rusland tegoeden met een waarde van 54 miljard.