Ruitenberg wint schaatsmarathon

Rene Ruitenberg heeft gisteren de schaatsmarathon van Assen gewonnen. De ervaren rijder uit Elburg versloeg in de eindsprint veertien medevluchters. Henk Angenent en Peter de Vries finishten respectievelijk als tweede en derde. Na de zesde KNSB-wedstrijd van dit seizoen staat Angenent eerste in het tussenklassment. De winnaar van de laatste Elfstedentocht van 1997 passeerde Frans de Ronde in de strijd om de KNSB-Cup..

De trotse lijstaanvoerder Angenent had veel pijn geleden in Assen. Tijdens de marathon had hij naar eigen zeggen “zwart kunstijs gezien'. Vooral toen hij bij een soloactie het peloton had gedubbeld. Veertien rijders waren hem na 120 omlopen vooraf gegaan. “Het was een wanhoopspoging om in mijn eentje het peloton te ringeloren. Ik ben technisch blijven schaatsen en uiteindelijk is het me toch gelukt', zei Angenent na afloop.

De wedstrijd op de kunstijsbaan van Assen was saai. Er waren weinig ontsnappingen en er was weinig snelheid. Voor Ruitenberg waren het echter ideale omstandigheden. De bekerwinnaar van 1996 had zich gespaard voor de eindsprint. “Ik heb alleen maar naar de sprinters Angenent en De Vries gekeken. Op het laatste stuk naar de finish schaatste ik hen gemakkelijk voorbij', zei Ruitenberg na afloop van zijn eerste zege van dit schaatsseizoen.

Angenent sprak na afloop van een gemiste kans om de hoofdprijs binnen te halen. “In de laatste bocht raakte ik door vermoeidheid uit balans. Ik leverde daardoor een aantal belangrijke meters op mijn tegenstanders in. Desondanks ben ik tevreden. Ik ben klassementsleider. Vijf jaar terug ben ik dat ook eens geweest. Dat geeft me een lekker gevoel. Alhoewel ik besef dat iedereen nu extra op mij gaat letten.' (ANP)