Ronde van Italie

Marco Pantani mag zich gelukkig prijzen met het routeschema van de komende Ronde van Italie. De titelhouder en klimspecialist heeft volgend jaar te maken met vijf zware bergetappes in de Giro. De programmamakers hebben twee tijdritten samengesteld, met een totale lengte van 76 kilometer.

De matige tijdrijder Pantani wreef zich vergenoegd in de handen. Twee weken geleden toonde hij zich nog teleurgesteld door het routeschema van de Tour de France, waar hij vorig jaar ook de beste was.

De komende Franse ronde is hem niet zwaar genoeg.

Om Pantani te plezieren is er in de Giro een finish gepland in Cesenatico, de woonplaats van de kale klimmer. Pantani was vooral tevreden over de koninginnenrit in de Giro. “De mooiste etappe is die naar Aprica, want daarvoor zitten eerst de Gavia en de beklimming van de Mortirolo, 1852 meter hoog met een stijgingspercentage van ruim tien procent.'

De Italiaanse sprinter Mario Cipollini uitte felle kritiek op de organisatoren van de Giro. “Dit is geen wielerronde meer, dit is een ronde van de skistations.' De Italiaanse wereldbekerhouder Michele Bartoli was evenmin tevreden. “Ik kan me beter op de Tour de France richten', zei de matige klimmer.

De bevreesde beklimming van de Gavia in de Dolomieten is met 2621 meter en een stijgingspercentage van 7,8 procent het hoogste punt in de Giro. In 1988 moest de karavaan door een zware sneeuwstorm naar de Gavia. Het was daar zo koud, dat de verzorgers na afloop van de etappe whisky gaven aan de verkleumde renners. Johan van der Velde moest destijds opgeven. Erik Breukink zegevierde op heroische wijze.