Publiek van RKC draagt trainer Jol op handen

Niemand leek RKC voor degradatie te kunnen behoeden en ook de opvolger van de onlangs ontslagen trainer Peter Boeve incasseerde al drie nederlagen. Met gevoel voor ironie verklaarde Martin Jol dat hij wellicht “in een vlaag van verstandsverbijstering' een contract had getekend bij de hekkensluiter van de eredivisie. Gisteren hoorde de coach echter voor het eerst sinds jaren zijn naam scanderen, nadat het onthutsend zwakke Sparta de Brabanders een reddingsboei had toegeworpen. Met flonkerende cijfers (5-1) behaalde RKC de eerste zege sinds april van dit jaar.

Het moet een wrang idee voor Boeve zijn, dat zijn smeekbede om versterkingen pas werd verhoord na zijn gedwongen vertrek. Wat de oud-Ajacied niet voor elkaar kreeg, lukte Jol wel tijdens enkele spreekbeurten voor de sponsors van het zieltogende RKC. De beurs werd getrokken en voor een bedrag van 650.000 gulden werd Rick Hoogendorp van Dordrecht '90 overgenomen. Met veertien goals was de 23-jarige Hagenaar topscorer van de eerste divisie en had hij zo ongeveer de gehele productie van Dordrecht voor zijn rekening genomen. Bij zijn rentree op het hoogste niveau, na een mislukt verblijf bij MVV, scoorde Hoogendorp toen Sparta zich allang gewonnen had gegeven.

Reeds na zes minuten had de nieuwe spits van RKC de hoek voor het uitzoeken na een beoordelingsfout van zijn cipier Alex van Duijvenbode. Alleen al in de eerste helft lagen zeker drie treffers op zijn voet. “Misschien was ik onbewust toch wat nerveus', zei Hoogendorp. “Ik heb me zaterdag pas voor het eerst bij de club kunnen melden. De spelers hebben me echter geweldig opgevangen.' Hoewel hij in de tweede helft op zijn tandvlees liep, toonde Hoogendorp tien minuten voor tijd zijn kwaliteiten door Van Duijvenbode met het rechterbeen uit te kappen om de bal vervolgens met het linkerbeen langs Sparta-doelman Ronald Jansen te schieten.

Jol begroette de komst van Hoogendorp als een welkome impuls voor een elftal, dat tot gisteren in dertien wedstrijden pas elf treffers had gemaakt. “Rick debuteerde onder mijn leiding als jochie van 16 jaar bij de amateurs van ADO in de hoofdklasse. Daarna ging hij naar ADO Den Haag en ben ik hem uit het oog verloren. Frans Korver liet hem bij MVV als linksbuiten spelen; op die positie kwam hij niet uit de verf.

Maar Hoogendorp presenteerde zich bij Dordrecht als de beste spits in de eerste divisie en druk lijkt hij niet te voelen. Rick is een koel ventje. Hij is bewegelijk, draait gemakkelijk bij zijn tegenstander weg en zoekt altijd het doel.'

Hoogendorp liet als clausule in zijn contract opnemen, dat hij mag vertrekken als zijn nieuwe werkgever degradeert. Ook de overeenkomst van RKC met trainer Jol voorziet in een nooduitgang. Wat heeft hem in vredesnaam bezield af te dalen naar de kelder van de eredivisie? Vreesde hij na zijn ontslag bij Roda JC in de vergetelheid te raken, omdat hij minder aanbiedingen kreeg dan verwacht? Jol, laconiek: “Ik had een prachtige job bij Canal+. Wekelijks zag ik de bleke bekkies van de trainers en mocht ik als analist vertellen hoe het moest. Mensen in mijn omgeving vonden het flink van me dat ik bij RKC begon. Maar de sfeer bij deze club is veel beter dan bij Roda JC. Daar werkte ik met 12 buitenlanders, die de club als een tussenstation beschouwden en al weg wilden als ze een keer op de bank moesten zitten.'

Sponsoren en supporters (`Petje af voor Jol' zongen ze minutenlang) hebben Jol echter innig aan de borst gedrukt als de coach die RKC moet behouden voor de eredivisie. Zoveel krediet heeft hij bij de achterban van Roda JC nooit gehad. “Die vond het zo zielig voor Eddy Achterberg dat ik het na enkele wedstrijden van hem overnam toen Huub Stevens naar Duitsland was vertrokken.' Maar in Waalwijk is een kinderhand snel gevuld. Jol constateerde vertederd dat de wederopstanding tegen Sparta door het zo weinig verwende Brabantse publiek “werd gevierd als een kampioenschap'. Opgelucht biechtte Jol op dat hij voor een onmogelijke opdracht had gestaan als RKC ook zijn zevende thuiswedstrijd had verloren.

“Deze club snakte naar een succesje.'

Zonder hulp van buitenaf is zijn missie echter gedoemd te mislukken. De verdediging van RKC is de gedroomde oppositie voor elke handige aanvaller en opbouwend komen vooral Kalezic en de bijna versleten Bogers veel te kort. RKC mist tevens een klassieke linksback. Bij de speurtocht naar nieuwe spelers werd Jol niet alleen geconfronteerd met de bescheiden status van zijn club. “Kandidaten vallen bij bosjes af, want reservespelers van Ajax, PSV, Feyenoord en zelfs Vitesse willen niet voor RKC voetballen', ontdekte Jol.

En op sarcastische toon: “Bijna geen enkele speler wil naar ons komen en zeker niet op huurbasis, want dan vangt hij geen tekengeld. Toch is fundamenteel iets mis met de mentaliteit van de huidige generatie als spelers liever voor een dik salaris op de reservebank zitten bij de topclubs dan wekelijks te spelen bij een club als RKC, waar ze ervaring kunnen opdoen.' Ervaring in degradatievoetbal wel te verstaan, want komende zondag komt Ajax op bezoek dan kan de stemming weer heel anders zijn in Waalwijk.

    • Robèrt Misset