Protestant Van Rij gaat CDA leiden; Opvolger voor Helgers

Mr. M.L.A. (Marnix) van Rij (38) wordt zo goed als zeker de nieuwe voorzitter van het CDA. Van Rij is de enige kandidaat voor de functie.

Het partijbestuur moet vanavond nog instemmen met zijn voordracht. De nieuwe voorzitter zal zijn functie part-time uitoefenen.

De protestant Van Rij is politiek actief als fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Wassenaar. Hij is fiscaal jurist en werkzaam bij het accountantsbureau Moret, Ernst & Young. Hij werd vorig jaar gepolst voor een Kamerlidmaatschap, maar zag af van een kandidatuur omdat hij zijn baan niet wilde opgeven.

Een commissie uit het CDA onder leiding van de vroegere burgemeester van Den Haag, Havermans, heeft lang gezocht naar een geschikte kandidaat. De partij wil dat een nieuwe voorzitter het vernieuwingsproces voortzet, maar zocht tegelijk naar een voorzitter die niet zo prominent zou optreden als de huidige voorzitter Helgers.

De nieuwe voorzitter moet “een brug slaan naar nieuwe kiezersgroepen' en het debat in de partij vormgeven. Van Rij kritiseerde zijn partij voor de Tweede-Kamerverkiezingen van '94. Hij vond toen dat het CDA een deel van zijn achterban van zich had vervreemd.

De kandidaat-voorzitter zal pas volgend jaar februari officieel worden gekozen. Volgende week wordt hij op een partijraad van het CDA gekandideerd, waarna afdelingen van de partij nog tot 1 januari de mogelijkheid hebben om tegenkandidaten te stellen. De kans dat dat gebeurt wordt niet groot geacht.

In het CDA gaat intussen de discussie over het asielzoekersbeleid verder. De prominente CDA-er Deetman kritiseerde zaterdag op Radio-I de stellingname van de Tweede-Kamerfractie inzake het terugsturen van Bosniers die in Nederland verblijven met een zogeheten A-status. Volgens Deetman heeft de fractie in de discussie, die leidde tot het vertrek van fractielid De Milliano, “te schielijk' conclusies getrokken.

Deetman toonde zich “ enige mate verbaasd' dat het CDA asielzoekers met een verblijfstitel wil terugsturen. Volgens hem zijn bij deze groep verwachtingen gewekt en moet daar “zorgvuldig en precies' mee worden omgegaan.

In de fractie bestaat irritatie over de kritiek van Deetman. Volgens fractielid Balkenende, net als De Milliano nieuw in de CDA-fractie, is over het standpunt van de fractie juist uitvoerig gediscussieerd, zo zei hij gisteren voor de radio.