Piket en Van Wely missen WK schaken

De schaakgrootmeesters Jeroen Piket en Loek van Wely zijn er tijdens het zonetoernooi in Andorra niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van het wereldkampioenschap schaken. Piket, die vanaf de eerste ronde bovenin had meegedraaid, verloor in de negende en laatste ronde van de Engelsman Jonathan Speelman.

Loek van Wely miste de slag in de noodzakelijke partijen met versneld tempo. De Tilburger streed met zeven anderen in een rapidtoernooi om zes plaatsen. Friso Nijboer en Dimitri Reinderman hadden wel succes. Samen met de Fransman Bauer, de Engelsen Speelman en Miles en de Spanjaard Magem verzekerden zij zich van een startbewijs voor het WK.

Piket en Van Wely waren niet de enige favorieten die de finale van het wereldkampioenschap niet haalden. De Fransman Lautier en de Belg Goerevitsj wisten zich evenmin te kwalificeren. Zaterdag bleek na het opmaken van de eindrangschikking dat acht spelers op de eerste plaats waren geeindigd. Een dag later moesten deze acht in partijen met versneld tempo bepalen welke twee zouden afvallen.

Van Wely zag zijn kansen in de slotfase van het rapidtoernooi vergaan toen hij verloor van Magem. Remises waren verder troef in de snelschaakfinale, omdat een score van 50 procent vrijwel zeker tot kwalificatie zou leiden. Nijboer en Miles speelden al hun partijen remise. Uiteindelijk waren Van Wely en de Fransman Josif Dorfman de klos. Van Wely, die bij het vorige WK in Groningen nog de nationale held was met een plaats in de kwartfinale, zal nu enkele jaren moeten wachten op een nieuwe kans.

Niet bekend