Peking Eend vooraf, een kopstoot toe

Kok Tommy Liu (49) van Chinees restaurant Golden River in Laren (Noord-Holland) is een bescheiden man. Wat zijn specialiteit in de keuken is? Liu haalt de schouders op. Zijn baas, Hemmy Wong (44), weet het wel: “Peking Eend.' En wat is Liu's specialisme als doelman? Weer gaan de schouders omhoog en weer antwoordt Wong: “De kopstoot.' Werkgever en werknemer schuddebuiken van het lachen.

Iedere maandagavond voetballen ze samen met enkele kelners van Golden River en personeel van andere Chinese restaurants in 't Gooi in een sporthal in Eemnes. Ze beginnen pas om elf uur. Eerder kan niet, omdat er altijd wel een paar eters zijn die lang natafelen. Liu en Wong, die voor ze naar Nederland kwamen dorpsgenoten waren in Hongkong, vinden het late tijdstip echter geen probleem. Na een lange werkdag is het juist lekker om nog even te ontspannen door achter een bal aan te hollen, menen de twee.

Zo'n zeven jaar voetballen de Chinezen nu met en tegen elkaar. Een keer per jaar vormen ze met z'n allen ook een team, op een Nederlands-Chinese sportmanifestatie in Amsterdam. Dan spelen ze tegen andere ploegen. Zonder veel succes, overigens. “De teams daar bestaan vooral uit jonge jongens. Daar kunnen wij oudjes niet tegenop', lacht Wong.

Het idee voor de wekelijkse wedstrijd kwam destijds van hem. Wong betaalt ook de zaalhuur. Iedereen die meevoetbalt, betaalt per keer wel een tientje. Dat geld gaat in een pot en daarvan wordt na afloop van de wedstrijd een biertje gedronken en - wanneer dat nodig is - bijvoorbeeld een nieuwe bal aangeschaft. Aan het eind van het jaar is er altijd voldoende over om met z'n allen ook nog een keertje uit eten te gaan. Waar ze dan heengaan? Nou, naar de Chinees natuurlijk!

    • Paul de Lange