Opnamestop wegens resistente bacterie

Het St. Radboudziekenhuis in Nijmegen heeft een opnamestop ingesteld voor een unit met twaalf bedden van de intensive care-afdeling. De maatregel is nodig om mogelijke verspreiding van de zogeheten mrsa-bacterie tegen te gaan.

De mrsa-bacterie, die resistent is tegen bepaalde antibiotica, is gisteren aangetroffen bij een patient die korte tijd op de afdeling is verpleegd. Het vermoeden bestaat dat ook een medewerker van de intensive care is besmet. Een inmiddels begonnen microbiologisch onderzoek moet hierover binnen enkele dagen uitsluitsel geven.

Door de sluiting van de afdeling moet deze week een aantal hartoperaties worden uitgesteld. Er zijn op de intensive care-afdeling onvoldoende bedden beschikbaar voor de postoperatieve zorg. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis zullen hierdoor per dag twee a drie patienten gedupeerd worden.

Vorige maand ging in het St. Radboudziekenhuis ook al een zuigelingenafdeling dicht omdat de mrsa-bacterie was aangetroffen. Of er een verband is met de huidige besmetting moet het onderzoek aantonen.

De nu aangetroffen soort mrsa-bacterie is volgens de woordvoerder redelijk te behandelen met andere antibiotica. Voor gezonde mensen is de bacterie onschadelijk. Bij verzwakte patienten kan de bacterie leiden tot infecties.

In Nederlandse ziekenhuizen worden steeds vaker resistente bacterien gevonden. Het vermoeden bestaat dat zij afkomstig zijn uit ziekenhuizen in Zuid-Europa, die minder terughoudend zijn bij het voorschrijven van antibiotica. Dat maakt de bacterie resistent.