Ontvoeringen sinds 1975

Ontvoeringen van ondernemers of van verwanten van hen zijn een waar schrikbeeld, niet alleen voor de betrokken families, maar ook voor hun bedrijven.

Een ontvoering is het schrikbeeld van elke onderneming. De krant halen omdat een topman of zijn directe familie ongewild betrokken is geraakt bij criminele activiteiten. Met de ontvoering en mishandeling van Cor Boonstra's vrouw behoort nu ook Philips tot de bedrijven die op deze manier in het nieuws komen. Heel wat firma's gingen het elektronicaconcern voor, veelal na geruchtmakende ontvoeringen.

De eerste ondernemer die met zijn ontvoering nationale bekendheid verwierf was Akzo-directeur Tiede Herrema die in 1975 door de IRA werd gegijzeld. De directeur van de Ierse Akzo-dochter Ferenka werd na 36 dagen ongedeerd vrijgelaten. In 1991 kwam Herrema nog een keer in het nieuws, toen hij als interim-manager bij de omroep Veronica werd benoemd.

Twee jaar na de ontvoering van Herrema werd de Amsterdamse miljonair Maup Caransa ontvoerd. Pas na betaling van tien miljoen gulden lieten de nooit achterhaalde ontvoerders de onroerend-goedmagnaat vrij.

Ook om miljoenen ging het bij de geruchtmakende ontvoeringen van Toos van de Valk (eind 1982, 12 miljoen gulden) en een jaar later van bierbrouwer Freddy Heineken en diens chauffeur (35 miljoen). De betaling van geld en diamanten kon de dood van Gerrit-Jan Heijn in 1987 niet voorkomen. De topman van het detailhandelsconcern Ahold was al voor de overhandiging van het losgeld om het leven gebracht. In hetzelfde jaar kwam Eric Albada Jelgersma, grootaandeelhouder van de supermarktketen Unigro, in het nieuws toen zijn dochter werd ontvoerd.

Naast de vele mislukte ontvoeringen, afrekeningen en bedreigingen die niet in het nieuws zijn gekomen, zijn ook heel wat criminele acties mislukt. Zo dachten in 1991 ontvoerders de dochter van de zakenman Leon Melchior in handen te hebben maar al snel bleek het om zijn secretaresse te gaan.

Zij werd na een dag vrijgelaten. Een paar maanden later sloegen dezelfde ontvoerders overigens toe met de gijzeling van Anthony de Clerck, het toen 11-jarige zoontje van een textielbaron. In hetzelfde jaar slaagde de politie erin om eigenaar Klaas Molenaar van het elektronicabedrijf Wastora uit handen van zijn Joegoslavische ontvoerders te houden. Molenaar, vooral bekend als sponsor van de voetbalclub AZ'67, vluchtte voor een paar weken naar Zwitserland. Ook de ontvoeringen van Bram van Leeuwen, de voormalige eigenaar van Lekturama, en van directeur Henk Koop van het gelijknamige bouwconcern konden op het laatste moment worden voorkomen.