Niet bekend

Het openbaar ministerie in Suriname zegt in het geheel niet op de hoogte te zijn van plannen van de verdediging van Desi Bouterse om hem in eigen land voor drugshandel te laten berechten.

Voor het NPS-radioprogramma Zorg en Hoop verklaarde de hoogste functionaris van het Surinaamse openbaar ministerie, procureur-generaal H. Rozenblad, afgelopen zaterdag dat zij niet van plan is een schertsproces op te voeren. Rozenblad reageerde op opmerkingen van de Surinaamse oud-minister van justitie A. Haakmat. Hij had in deze krant gezegd dat de in strijd met de procedures benoemde Rozenblad en de vorige week woensdag als advocaat-generaal aangestelde partijgenoot A. van der San het proces zullen gaan voeren.

Haakmat brengt volgens Rozenblad met zijn beweringen schade toe aan het Surinaamse OM. De oud-minister zegt dat de Surinaamse regering, die het OM formeel geen opdrachten kan geven ervoor zal zorgen dat via de benoemingen van welgevallige magistraten een proces tegen Bouterse wordt georganiseerd. Doel is te bereiken dat Bouterse niet meer in Nederland terecht kan staan, omdat een verdachte niet twee keer voor dezelfde feiten kan worden berecht.

Rozenblad zei dat ze het dossier tegen Bouterse niet zal opvragen bij haar Nederlandse collega`s. Ze zei wel dat ze het dossier zou bestuderen als de Surinaamse minister van Justitie haar dat zou vragen.

Bouterse zelf heeft nog steeds niet gereageerd op het uitlekken van het door zijn advocaat A. Moszkowicz bedachte plan voor een berechting in eigen land.