Nederlaag voor lastige gouverneur Okinawa

Met geld zijn verkiezingen in Japan makkelijk te beinvloeden. Dat bleek dit weekeinde bij de verkiezingen voor een nieuwe gouverneur van de provincie Okinawa, het Japanse eiland dat al jaren eist dat een deel van de vele Amerikaanse militaire bases op het eiland verdwijnt.

Leider van de protesten is, of liever gezegd was, gouverneur Masahide Ota, die daartoe de strijd had aangebonden met de centrale regering in Tokio. Gisteren stond Ota voor een derde termijn als gouverneur in de ring tegenover Keiichi Inamine, een 65-jarige zakenman zonder politieke ervaring die steun kreeg van de regerende Liberaal Democratische Partij.

Inamine's idee over de bases luidt: “Die bases kunnen we tijdelijk wel op het eiland zelf verplaatsen. Ik wil de gesprekken met de centrale regering weer op de rails zetten en kom met geld uit Tokio thuis.' Het geld uit Tokio is nodig voor de economie. De werkloosheid op Okinawa is twee keer zo hoog als in de rest van het land.

Inamine schuift de schuld daarvan in de schoenen van ex-gouverneur Ota: “Deze slechte economische situatie komt door het blind staren op verplaatsing van Amerikaanse bases naar een plaats buiten het eiland, waardoor de relaties met de centrale overheid zijn verslechterd. Dit alles is te wijten aan het falende beleid van Ota.'

De uitspraken van Inamine tonen aan hoezeer de centrale regering met subsidies een lokale overheid kan beinvloeden. Juist vandaag heeft de regering een nieuw pakket stimuleringsmaatregelen bekend gemaakt en de regering zal Inamine niet zijn vergeten. Ook de kiezers hoorden de boodschap luid en duidelijk: een uitzonderlijk hoge opkomst bezorgde Inamine gisteren de overwinning.

De regering is zodoende verlost van zijn lastpost op de gouverneurszetel van Okinawa. Dit komt goed uit want het Amerikaanse leger was geenszins van plan zijn troepen van het eiland weg te halen. Beide landen willen juist de militaire relaties uitbreiden. Voor het einde van dit jaar wil de regering wetten door het parlement loodsen die het mogelijk maken dat Japan ook buiten eigen grondgebied militaire steun verleent aan de VS.

Beide landen tekenden daartoe in '96 een akkoord. Japans militair optreden ligt gevoelig wegens het oorlogsverleden, maar de VS hebben sterk aangedrongen op uitbreiding van de samenwerking.

    • Hans van der Lugt