Mens getemd

Mannen heten ook `secretaresse'. Secretaris is een ander vak. Dat weet ik van Business Class, de talkshow van Harry Mens, makelaar. Die was verbaasd over zo'n mannelijke administratieve hulpkracht. “Moet je dan niet een beetje....?' vroeg hij nog terwijl hij met zijn heupen wiegde en wat elegante bewegingen probeerde met zijn logge borstkas. Hij suggereerde misschien dat het mietjes waren.

Zijn tegenvoeter, Lia van den Berg, de grijsblonde bestierster van een wervingsbureau voor secretaresses, zette een gul gezicht en zei: “Nee hoor, alle seksen kunnen het vak beoefenen'. Er zijn dus ook meer dan twee geslachten. Zo leer ik nog wat.

Mens moet wennen aan vrouwen. Interviewen is heel wat anders dan het makelaarsvak, het heeft zo zijn eigen jargon. Deze rechtse populist deelde vijf jaar geleden zijn woede met de hele natie toen de VVD hem van de kandidatenlijst afvoerde. Sindsdien heeft hij een boek geschreven over zaken doen en carriere maken. Voor RTL5 presenteert hij een interviewprogramma op de zondagochtend. In een decortje met een glimmend gelakte houten krullenkast, Delfts blauwe potten en stoelen en tafels met gasten loopt en praat Mens in overhemd en donkerblauw vest.

Lia van den Berg, die topman uitspreekt als thopman, probeerde hem gisteren op te voeden in de nieuwe etiquette van de zakenwereld.

“Moet een secretaresse ook mooi zijn?', vroeg Mens.

Van den Berg dacht na - er zijn klanten die dat willen - maar uiteindelijk schudde ze het hoofd.

“Nee, 't hoeft niet maar het is wel meegenomen denk ik', zei ze diplomatiek.

“Nee hoor het hoeft absoluut niet', beaamde Mens verlegen over zijn suggestie. “Ze wordt er niet op geselecteerd, he?'

“Ik heb er nooit op geselecteerd maar representativiteit is natuurlijk wel belangrijk', voegde ze eraan toe.

“De story gaat dat secretaresses altijd zo van die langbenige dames moesten zijn (begint een lang, lichaamsvormend gebaar met zijn hand maar trekt die dan weer schielijk terug) en heel mooi. Maar dat is natuurlijk niet zo', probeert hij nog.

“Dat is van voor mijn tijd.'

“Dat is van voor uw tijd. Maar het is niet verboden.'

“Het is absoluut niet verboden, nee.'

Later gaat het over de leeftijd.

“Boonstra die is 60. Hoe oud moet de secretaresse zijn van Boonstra? Kan hij dat met een meisje van 25 ook? Een dame van 25 eh sorry.'

“Zeg maar meisje', reageert Van den Berg die dit soort gesprekken al vaker moet hebben gevoerd.

“Eh, meisje.'

“Of vrouw, vrouw vind ik eigenlijk leuker, ja', zegt ze.

“Vrouw.'

Als dat nog een paar uitzendingen doorgaat wordt Mens de My Fair Lady van de grootmakelaars en kan hij het nog eens bij de VVD proberen.

Al kijkende naar zijn programma besefte ik dat er maar weinig kleine ondernemers zoals Van den Berg op de televisie komen. Meestal zie ik de patriarchen van het Nederlandse grootkapitaal in beeld tegenover bewonderende interviewers. Vroeger was er zoiets als Brandpunt in de Markt over nieuwe bedrijven en hun uitvindingen. Toen was de werkloosheid hoog en Nederland ontdekte dat al die ruime overheidsvoorzieningen ook verdiend moesten worden.

Misschien krijgt Mens de patriarchen niet in zijn programma, maar dat is dan maar goed ook. Steve Badloe die een bedrijf voor islamitisch halal gemaksvoedsel begint, vind ik interessanter dan de vermaningen van de Shell- of Philipstopman. Maar dan moet het professioneler. In Business Class komen de sponsors ruim aan bod, een beursinformatie-bedrijf en een handel in keukens. Dat is toch meer toeristenklasse. Tijdens de interviews komt de keuken in beeld waar de slotmaaltijd wordt bereid. Liever blijf ik het gesprek volgen en het temmen van de Mens.

    • Maarten Huygen