Mario De Clercq trotseert modder in Belgische cross

Wereldkampioen Mario De Clercq heeft gisteren de tweede wedstrijd van de Superprestige gewonnen. De Belgische veldrijder behaalde zijn overwinning in het plaatsje Gavere-Asper, waar hij ooit zijn militaire dienst vervulde. Sven Nijs en Bart Wellens onderstreepten de superioriteit van de Belgen. Zij werden respectievelijk tweede en derde. Richard Groenendaal was de beste Nederlander met een vierde plaats. Adri van der Poel werd zesde.

De 33-jarige De Clercq gaf gisteren zijn regenboogtrui glans. Vorige winter veroverde hij in het Deense Middelfart verrassend de wereldtitel. In de buurt van zijn ouderlijke woonplaats Zwalm behaalde hij opnieuw een indrukwekkende zege. “Dit is na het WK de mooiste overwinning uit mijn loopbaan', glunderende hij na afloop. De Clercq krijgt steeds meer grip op de modderige terreinen, sinds hij zich drie jaar geleden is gaan toeleggen op het crossen. “Ik durf meer, ik word behendiger en ik panikeer niet meer bij een demarrage.'

Voor Groenendaal, de beste veldrijder van de voorbije jaren, verliep de veldrit in Gavere-Asper teleurstellend. Hij kreeg twee keer materiaalpech en moest genoegen nemen met een bijrol. Na afloop uitte hij kritiek op de wedstrijdleiding, die te veel balken had aangebracht. Volgens Groenendaal was dit gedaan omzijn Belgische ploeggenoot Nijs te gerieven. “Typisch Belgisch! Alsof Nijs zonder balken niet zou kunnen winnen. Ik voel me net een hoer op dit parcours.'

In het tussenklassement om de Superprestige gaat Nijs aan de leiding. De Clercq steeg naar de tweede plaats en Groenendaal zakte naar de derde plaats. Komend weekeinde staat een veldrit in Sint-Michielsgestel op het programma. Een week later rijden de crossers in Gieten.