K. Schippers krijgt Bayle-prijs voor kunstkritiek

Aan de schrijver K. Schippers, sinds 1978 verbonden aan de kunstredactie van NRC Handelsblad, is de Pierre Bayle-prijs voor de beeldende kunstkritiek 1997 toegekend. Schippers, die in 1996 werd onderscheiden met de P.C. Hooftprijs voor zijn beschouwend proza, `weet al zeer lang enthousiasmerend, begrijpend en diepgaand over kunst te schrijven', aldus de jury Beeldende Kunst.

De Pierre Bayle-prijs voor de toneelkritiek 1996 gaat naar het Theaterfestival - een selectie Nederlandstalige toneelvoorstellingen van het voorgaande seizoen - en die voor de dans 1998 behoort Eva van Schaik toe, sinds 1982 danscritica bij het dagblad Trouw. Van Schaik `weet haar uitgesproken opinie daarbij in een passioneel van kleur en klank voorzien vocabularium te verpakken', aldus de jury Dans. De toneeljury kon geen individuele criticus vinden die aan alle gestelde criteria voldeed, aldus het persbericht. De door een collectief van negen theatercritici uit Nederland en Vlaanderen opgestelde juryrapporten van Het Theaterfestival voldeden daar wel aan. Arthur Sonnen is directeur en initiatiefnemer van dit festival.

De kritiekprijs, groot steeds tienduizend gulden en in 1954 ingesteld door de Rotterdamse Kunststichting, is genoemd naar de Franse filosoof Pierre Bayle (1647-1706). Vanaf de jaren tachtig worden steeds drie prijzen gezamenlijk toegekend. De uitreiking vindt op 4 december op het stadhuis in Rotterdam plaats.