Japanse steun voor economie 380 mld

Met een waarde van 24 biljoen yen (380 miljard gulden) heeft de Japanse regering vandaag het grootste economische steunpakket uit de geschiedenis bekendgemaakt. Het bedrag is aanmerkelijk hoger uitgevallen dan de ruim 17 biljoen yen waarover de regerende Liberaal Democratische Partij donderdag intern al overeenstemming bereikte.

Belangrijkste doel van de plannen is het bereiken van economische groei in 1999, zo zei premier Keizo Obuchi vanmorgen op een persconferentie bij de presentatie van de definitieve plannen. Japan beleeft zijn tweede achtereenvolgende jaar van economische krimp, naar verwachting 1,8 procent dit jaar. De regering wil per se herstel van de groei om de grote onvrede bij het publiek weg te nemen.

Juist vanmorgen maakte Teikoku Databank, een particulier onderzoeksinstituut bekend dat het aantal faillissementen in oktober voor de zeventiende achtereenvolgende maand is gestegen. Teikoku spreekt over een “vicieuze cirkel van deflatie', gecreeerd door slecht lopende export en binnenlandse verkoop, dalende prijzen, afnemende productie en groeiende voorraden.

Het instituut verwacht dat het aantal faillissementen zal blijven stijgen omdat banken onwillig blijven geld te verstrekken aan zwakke bedrijven, ondanks het pakket van 60 biljoen dat de regering onlangs afkondigde om de banken te versterken.

Een groot deel, 5,9 biljoen yen, van het vandaag bekendgemaakte pakket is dan ook maatregelen om de financiele nood te lenigen van het midden- en kleinbedrijf, dat het meest wordt getroffen door de onwil van de banken. Het meeste geld, 8,1 biljoen yen, gaat echter richting openbare werken.

De genoemde bedragen liggen boven het niveau van de aanvankelijke plannen, zoals die donderdag bekend werden. Daar staat tegenover dat de belastingverlaging juist is teruggebracht tot 6 biljoen yen. Vorige week was nog sprake van zeven. De regering komt niet terug op de BTW-verhoging die ruim een jaar geleden zo'n funest effect heeft gehad op de particuliere consumptie. Wel gaan de belastingen voor het bedrijfsleven omlaag, evenals het tarief van de hoogste schijf in de inkomstenbelasting.

Al met al is het de bedoeling dat in 2001 de Japanse economie weer een stabiele groei bereikt op basis van vraag uit de particuliere sector. Kritiek op deze overheidspakketten - het huidige pakket is het achtste sinds 1992 en volgt direct op een vergelijkbare maatregel ter waarde van 16 biljoen yen afgelopen april - is juist dat het niets verandert aan de fundamentele problemen van de Japanse economie.

    • Hans van der Lugt