Internationale Beurzen

LONDEN De aandelenkoersen op de beurs van Londen lagen rond het middaguur gemiddeld een procent boven het slot van vorige week. De toonaangevende FTSE-100 index, de `Footsie', noteerde 51,3 punten hoger op 5.514,5 punten.

PARIJS

De CAC-40 index van de belangrijkse Franse aandelen noteerde vanmorgen 1,27 procent hoger op 3607 punten, maar evenals op de andere Europese beurzen was de stemming vooral afwachtend en waren de omzetten laag. Aandelen in detailhandelsbedrijven als Carrefour moesten terrein prijsgeven, ten faveure van meer cyclische aandelen als Saint-Gobain en Lafarge, die met respectievelijk 2,6 procent en 2 procent stegen. Handelaren zeiden dat met name bouwondernemingen te ver waren gedaald op de beurs, zodat de hernieuwde belangstelling voor deze fondsen als een correctie moet worden beschouwd.

FRANKFURT

De Duitse effectenbeurs noteerde vanochtend een lichte stijging. De graadmeter DAX stond tegen het middaguur 1,8 procent hoger, waarmee de index ruim 4.727 punten noteerde. Grote winnaar was het chemieconcern Hoechst dat maar liefst 4,6 procent won. Door handelaren wordt de koerswinst toegeschreven aan aanhoudende geruchten over een mogelijke fusie met het Franse Rhone-Poulenc. De populariteit van Hoechst onder beleggers kan ook te maken hebben met de derde kwartaalcijfers die voor morgen op het programma staan.

Ook de hypotheekbank HypoVereinsbank was met een koersstijging van 4,7 procent een grote winnaar. Het afgelopen weekeinde was de raad van commissarissen bijeengekomen om nog eens het vertrouwen in het zittende management uit te spreken. Het detailhandelsconcern Metro dat de afgelopen dagen tot de lieveling van de beurs leek uit te groeien verloor vanochtend 2 procent van de koers. Handelaren hadden geen specifieke verklaring voor het verlies maar weten de daling aan winstneming.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag hoger gesloten.

De toonaangevende Nikkei-index pakte 160,06 punten op 14.428,27. Dat betekende een winst van 1,1 procent ten opzichte van het slot op vrijdag.

Eerder op de dag ontvouwde premier Keizo Obuchi van Japan een omvangrijk pakket maatregelen ter waarde van 24 biljoen yen (372 miljard gulden) dat de moeizaam draaiende economie nieuw leven moet inblazen.