Gangsterrapper Snoop Dogg: safe na uren fouilleren

Het goede nieuws: zelfs bij het heftigste rapconcert is Paradiso een onneembare veste voor snoodaards die een mes of pistool mee naar binnen willen smokkelen.

Het slechte nieuws: door het intensieve fouilleren aan de deur duurde het zo ongeveer de hele avond voordat iedereen binnen was. Het uitverkochte optreden van rapper Snoop Dogg begon gisteren twee uur later dan aangekondigd. Uit ervaring kijken hiphopliefhebbers niet op van een dergelijke vertraging, maar meestal zijn het de rappers zelf die te laat of zelfs helemaal niet komen opdagen.

Snoop Dogg was al in het pand, zo gonsde het door de rij tot aan het Max Euweplein. Omringd door lijfwachten in kogelvrije vesten moest hij wachten tot de laatste bezoeker op wapentuig was gecontroleerd.

De vrees voor geweld is gerechtvaardigd, want collega-gangsterrappers Tu Pac en The Notorious B.I.G. werden vermoord nadat ze hun dood ruimschoots in hun teksten hadden aangekondigd. Ook Snoop Dogg (ware naam Calvin Broadus) rapt over moord en doodslag en leidt een leven waarin kunst en realiteit op een grimige manier met elkaar zijn verstrengeld.

Al voordat hij zijn mega-succesvolle debuutalbum Doggystyle (1993) uitbracht, raakte Broadus in opspraak door zijn betrokkenheid bij de moord op een drugsdealer. Terwijl zijn vroegere mentor en platenbaas Suge Knight een gevangenisstraf uitzit, laat Snoop zich op zijn plaathoezen afbeelden met bloeddorstige vechthonden of als de Afro-Amerikaanse tegenhanger van mafiabaas Don Corleone in The Godfather.

Een fijne jongen is hij niet, en toch stond er een ogenschijnlijk vriendelijke, sufgeblowde slungel op het podium die zich indachtig de titel van zijn laatse cd Da Game Is To Be Sold zo mellow mogelijk kweet van zijn taak om in drie kwartier zijn gage binnen te slepen.

Zijn `show' stelde niet veel voor: de dj rommelde zo nu en dan eens aan de platenspeler bij de ingeblikte muziek, een stel handlangers stond met de armen over elkaar cool te wezen en Snoop verluchtigde zich zo nu en dan om een tekst uit te spreken, als hij niet playbackte.

Een ode aan zijn dode vriend Tupac Shakur bestond er simpelweg uit dat er een van diens platen werd afgespeeld. Bij de hit What's my name? steeg het volume tot het maximum en daalde Snoops vertrouwen in de intelligentie van zijn fans tot het nulpunt.

Dezelfde mensen die urenlang geduld hadden getoond om binnen te komen verpletterden elkaar bijkans in het gedrang naar de uitgang.

Bij een vechtpartij in de hal klonk een knal en er brak paniek uit, want even leek het of er toch iemand een wapen mee naar binnen had gesmokkeld. Gangsterrap is oorlog en voor de lol ga je niet naar zo'n concert.

    • Jan Vollaard