Fiscus onderzoekt bouw Schipholtunnel

De Belastingdienst onderzoekt op verzoek van het openbaar ministerie in Haarlem mogelijke fraude in de boekhouding van het bouwbedrijf Kombinatie Schiphol Spoortunnel (KSS).

KSS is een gezamelijke onderneming van Strukton (dochteronderneming van de Nederlandse Spoorwegen) en bouwbedrijf HBW. KSS is opgericht voor de verbreding van de spoortunnel onder luchthaven Schiphol. Het gaat om een project van 1,2 miljard gulden.

Zowel de NS als HBW ontkennen dat er sprake is van fraude. “Wij juichen zo'n onderzoek toe, omdat daaruit zal blijken dat er niets aan de hand is', zegt woordvoerder R. Schra van Strukton. Volgens hem beschikt KSS over aanwijzingen dat de beschuldigingen van fraude afkomstig zijn van een onlangs ontslagen administrateur van de bouwcombinatie. “Deze man heeft de aantijgingen ook gedaan tijdens de behandeling van zijn ontslagprocedure bij de kantonrechter. De rechter heeft toen gezegd dat hij geen aanwijzingen voor fraude kon vinden', aldus Schra.

Afgelopen zaterdag meldde De Telegraaf dat er bij de bouwcombinatie KSS voor 100 miljoen gulden is gefraudeerd. Daarbij zouden valse en te hoge facturen zijn ingediend bij KSS.

Een van de aantijgingen betreft een projectleider die de rekening van de aanleg van een schuifpui in zijn eigen woning naar KSS heeft laten sturen. Desgevraagd bevestigt de woordvoerder dat die rekening bij de administratie van de bouwcombinatie is ingediend, maar de rekening zou nog dezelfde dag door de projectleider zijn voldaan.