Druk op Jospin om illegalen verblijfsvergunning te geven

De Franse minister-president Lionel Jospin krijgt in toenemende mate met het onopgeloste vraagstuk van de illegalen te maken. Gisteren riepen de Groenen, lid van de breedlinkse coalitie, op om een ruim gebaar te maken jegens de resterende 60.000 illegalen.

Vorig jaar, nadat links bij verrassing de verkiezingen had gewonnen liet de regering-Jospin een grondig rapport schrijven over het illegalenvraagstuk in Frankrijk. Uitkomst: een beleid dat erkent dat Frankrijk veel mensen al jaren laat werken en wonen in het land, maar tegelijk een rem op ongebreidelde instroom. Alle illegalen mochten regularisatie aanvragen. Ongeveer 140.000 meldden zich. Daarvan hebben ongeveer 80.000 een verblijfsvergunning gekregen.

Sindsdien zijn er steeds demonstraties en acties van degenen die geen papieren kregen plus eventuele nieuwkomers - niemand weet de werkelijke aantallen illegalen die in Frankrijk verblijven.

De afgelopen tijd was er weer een hongerstaking van elf `sans papiers' in Limeil Brevannes, ten zuid-oosten van Parijs. De prefect van Val de Marne heeft hen vreedzaam laten overbrengen naar een ziekenhuis. Afgesproken is dat de elf (tien uit Mali en een uit Mauretanie) een verblijfsvergunning krijgen.

Op deze jongste, snel ongevaarlijk gemaakte illegalencrisis is in gematigde tonen gereageerd. De rechtse regering-Juppe wist evenmin als de huidige linkse regering-Jospin een definitieve oplossing te bedenken. Alleen de rechtse oud-minister van Binnenlandse Zaken Pasqua heeft bij verrassing regularisering van allen gevraagd. Hij stond bekend als de felste bestrijder van illegalen.

Dit weekeinde trad een nieuwe deelnemer aan het debat op. Het was Daniel Cohn-Bendit, die werd uitverkozen als lijsttrekker van de Franse Groenen voor de Europese verkiezingen van volgend jaar. Volgens hem gaan die verkiezingen over de keuze welke Europese beschaving de Europeanen wensen.

De man die in 1968 als `Dany le Rouge' een van de leiders was van de Parijse studentenbeweging van '68, en die intussen wethouder voor de Duitse Groenen is geweest in Frankfurt, riep Jospin op een gebaar te maken waarmee hij zich als `leider en samenbindend element van links' zou manifesteren.

“De grandeur van een politicus wordt zichtbaar op het moment dat hij een vastgelopen situatie weet op te lossen', aldus Cohn-Bendit. “De enige humane oplossing is de sans-papiers een verblijfsvergunning geven.'

De partijleidster van Les Verts, Dominique Voynet, staat achter deze gedachte maar heeft enige kanttekeningen gemaakt. Als minister van Milieuzaken in de regering-Jospin is zij mee gebonden aan het huidige meer terughoudende beleid.

Zij riep op tot `een humane oplossing' en `gezond verstand', maar de regering zat met de onwerkbare wetten van Pasqua in de maag.

    • Marc Chavannes