Dole houdt werknemers Honduras in dienst

Het Amerikaanse concern Dole houdt zijn 6.000 werknemers op de bananen- en ananasplantages in Honduras in dienst. Met de betrokken vakbonden in Honduras is daarover een akkoord bereikt.

Dat heeft de president-directeur van Dole in Europa, W. Feeney gisteren bekendgemaakt. Vorige week ontstond de indruk dat Dole en Chiquita massaal werknemers zouden ontslaan nadat orkaan Mitch grote delen van de plantages in Honduras had verwoest. Chiquita liet onlangs weten zijn werknemers tijdelijk op non-actief te stellen maar het Midden-Amerikaanse land niet te zullen verlaten.

Volgens Feeney wil Dole de Hondurese fruitindustrie herstellen. De werknemers zullen eerst de schade op de plantages herstellen en die vervolgens opnieuw beplanten. Bananen zijn na koffie het belangrijkste exportproduct van Honduras.

Vorig jaar exporteerde Dole voor 250 miljoen dollar fruit uit het land. Dole beklemtoont dat het sinds het uitbreken van de orkaan op grote schaal hulp heeft verleend aan de Hondurese bevolking. Het bedrijf zegt in Noord-Honduras 20.000 mensen van onderdak, voedsel en kleding te voorzien. Grootste zorg is drinkwater.

(Redactie Economie)