DAG

Echte verzamelwoede heb ik nooit gekend, en daarom dacht ik dit weekend zonder veel risico te kunnen afreizen naar de Verzamelaars Jaarbeurs in de Utrechtse Jaarbeurshallen, het grootste verzamelevenement van Europa.

Grotere zelfoverschatting was niet mogelijk. Tweehonderd gulden armer ging ik 's avonds naar huis, de tassen vol met producten waaraan ik nooit eerder ook maar een gedachte had gewijd.

Er gebeurt iets vreemds met je als argeloze bezoeker van een verzamelbeurs. Het eerste kwartier denk je hooghartig: wat een troep - hier koop ik helemaal niets. Maar dan trekt opeens een `brillezalfdoosje voor gasmaskers' (f20,-) uit de Tweede Wereldoorlog de aandacht. Het ligt op de afdeling `Militaria' in de buurt van enge nazistische hakenkruisjes (f30,-) en doodskopjes (f15,-). En daar heb je nog een gaaf verbandtasje (f5,-), ook uit de oorlog.

Je bent verkocht.

Zodra de eerste aankoop voltrokken is, schuifel ik urenlang van het ene aankoopdilemma naar het andere. Daar liggen puntgave nummers (f20,-) van het Amerikaanse blad Esquire uit 1938, sommige nota bene met een verhaal van Scott Fitzgerald! En kijk daar: drie delen met het verzameld werk van stripheld Dick Bos (f250,-). Een stokoud Tom Poes-albumpje: te geef voor f150,-!

Het houdt niet meer op. Prentbriefkaarten en oude (pers)foto's: er moeten er miljoenen liggen. Ik kan geen weerstand bieden aan een foto (f5,-) van Robert Kennedy en zijn vrouw, in 1962 vrolijk op bezoek bij koningin Juliana.

Op sommige momenten beukt het jeugdsentiment met volle kracht op me in. Wat te denken van zo'n grote pindakom (f20,-) met vier kleine pindakommetjes, waaruit mijn moeder me veertig jaar geleden de eerste zoute pinda's liet eten?

Opeens sta ik te watertanden van een schitterende, groene Amerikaanse radio uit 1947, overtrokken met het glanzende kunsthars cataline. Voor f3.200 gulden mag ik hem meenemen, zegt de verkoper. Ontgoocheld loop ik door en beland bij een eenvoudiger bakelieten Amerikaans radiootje uit 1950. Ik aarzel,ik twijfel, ik talm om ten slotte zwetend van begeerte het verlangde bedrag (f150,-) neer te tellen. Nu ben ik door mijn geld heen goddank.

    • Frits Abrahams