Beurshandel oefent in euro's

Handelaren, commissionairs en banken hebben gisterochtend op de effecten- en optiebeurs een uur lang gehandeld in euro's. De beurspartijen waren verplicht te oefenen met de Europese munteenheid die per 4 januari de waarde van de aandelen, obligaties en opties weergeeft. De opkomst tijdens dit derde en laatste testweekend was overweldigend. Vrijwel alle effecten- en optiebedrijven en handelende banken waren vertegenwoordigd.

Gisteren was voor hen dan ook de laatste mogelijkheid om aan de effectenbeurs Amsterdam Exchanges aan te tonen dat zij klaar zijn voor de invoering van de euro op de beurs. AEX eist van de beurspartijen een accountantsverklaring waaruit blijkt dat zij de benodigde maatregelen hebben getroffen en dat die maatregelen in de praktijk afdoende blijken te zijn. Zonder de euroverklaring mogen beursleden vanaf 4 januari 1999 niet meer handelen op de beurs. De beurs denkt echter dat de meeste leden klaar zijn voor de euro.

De eurotest nam niet meer dan een uur in beslag. Handelaren mochten voor deze ene keer met vrijetijdskleding de beursvloeren op. Vanochtend waren overhemd en stropdas weer verplicht.

Het belangrijkste onderdeel van de oefening op de optiebeurs was het omrekenen van optieprijzen van guldens naar euro`s. De koersen moeten hiervoor gedeeld worden door circa 2,22, de vermoedelijke waarde van de euro in guldens. De exacte conversieprijs wordt vlak voor het begin van volgend jaar bekend gemaakt.

Een medewerker van marketmakerbedrij IMC, die voor eigen rekening op de optiebeurs als kopende en verkopende partij optreedt, wijst erop dat bij de conversie niet-afgeronde prijzen ontstaan. “Voor ING zou ik nu een strike price van 100 gulden afgeven. In euro's zou dat `47-komma-nogwat' worden. Dat is natuurlijk vrij lastig.'