Bergkamp, Winter en Davids zeggen af, Boussatta debuteert

Dennis Bergkamp, Aron Winter en Edgar Davids hebben afgezegd voor de oefeninterland van het Nederlands elftal, woensdag in Gelsenkirchen tegen Duitsland. Bondscoach Rijkaard heeft Dries Boussata (AZ), Jean-Paul van Gastel (Feyenoord) en Giovanni van Bronckhorst (Glasgow Rangers) als vervangers opgeroepen.

Bergkamp zegde zaterdag af wegens een rug- en enkelblessure. Een dag later kwamen bedankjes van Winter en Davids. Winter, de middenvelder van Inter Milaan, kampt met een achillespeesblessure die hij gisteren opliep in het competitieduel met Sampdoria. Davids, die uitkomt voor Juventus ondervindt te veel hinder van een liesblessure.

“Dit is het mooiste dat je kan overkomen. Ik heb er geen woorden voor', sprak debutant Boussatta zaterdag na de 2-1 nederlaag van zijn club bij MVV. In Maastricht zat toevallig net de Marokkaanse bondscoach om hem te bekijken. “Maar nu is de keuze niet moeilijk', sprak Boussatta. “Mijn voorkeur gaat natuurlijk uit naar Oranje.'

Boussatta is naast Van Nistelrooy de tweede debutant in de Oranje-selectie. De 25-jarige middenvelder/aanvaller is bezig aan z'n eerste seizoen bij AZ. Daarvoor kwam de geboren Amsterdammer drie jaar uit voor FC Utrecht.

Boussatta debuteerde in het betaalde voetbal bij Haarlem, in het seizoen 1994/'95. Hij begon te voetballen bij de Spartaan, stapte daarna over naar VVA/Spartaan en speelde vervolgens bij V&V Amsterdam. Daarna speelde hij achtereenvolgens bij Ajax, Volendam en Telstar.

De AZ-speler wist dat hij door de bondscoach werd gevolgd. “Tegen Ajax bijvoorbeeld. Maar toen speelde ik zo verschrikkelijk slecht dat ik nergens meer op durfde te hopen. Van Hanegem bleef maar op me inpraten, bleef me vertrouwen geven.'