Beierse `Mehmet' moet naar Turkije

De 14-jarige crimineel die in de Duitse media bekend staat als Mehmet uit Beieren is uitgewezen naar Turkije. Zaterdag werd de Turkse scholier in Munchen op het vliegtuig gezet naar Ankara waar hij direct naar een kindertehuis is gestuurd. Zijn ouders, die aanvankelijk ook zouden worden uitgewezen, mogen in Duitsland blijven.

Mehmet heeft zich schuldig gemaakt aan ruim 60 delicten, van afpersing tot roofovervallen en mishandeling van kinderen en medescholieren. Al vanaf zijn tiende jaar was hij op het slechte pad, maar de politie kon hem nooit achter slot en grendel zetten omdat hij minderjarig was. Pas vanaf 14 jaar kan iemand in Duitsland strafrechtelijk worden aangepakt.

Mehmet zat sinds juli in de gevangenis, omdat hij een scholier met een schuttingpaal bewusteloos had geslagen. De Beierse autoriteiten eisten eerder dit jaar al dat de criminele jongen naar Turkije werd uitgewezen, met zijn ouders omdat deze voor de mislukte opvoeding verantwoordelijk worden geacht.

De uitwijzing van de ouders was bijzonder omstreden, maar ook die van Mehmet zelf. Mehmet heeft weinig meer met Turkije te maken, behalve dat hij de Turkse nationaliteit heeft.

Hij heeft nooit in Turkije gewoond, is in Duitsland geboren, opgegroeid en spreekt Duits als een Beier. De ouders van Mehmet wonen al dertig jaar in Duitsland, waar zowel vader als moeder een baan hebben.

Vanwege de starre wet op het staatsburgerschap in Duitsland, heeft het gezin nooit de Duitse nationaliteit aangevraagd omdat zij dan hun Turkse paspoort kwijtraakten. De nieuwe regering-Schroder wil deze wet veranderen, zodat buitenlanders de dubbele nationaliteit kunnen krijgen. Schroder heeft ook herhaaldelijk verklaard zelf voor uitwijzing van criminele buitenlanders te zijn.

Claudia Roth, voorzitter van de Bondsdagcommissie voor mensenrechten, noemt de uitwijzing van Mehmet “een schandaal'. Ook Marieluise Beck, speciaal gevolmachtigde van de regering voor buitenlanders, meent dat Duitsland de problemen met criminele jongeren moet oplossen omdat “kinderen als Mehmet geen land van herkomst meer hebben'. Mehmet zelf zei te hopen, zo snel mogelijk naar Duitsland terug te kunnen. Als dat niet lukt, lijken Denemarken of Nederland hem een “goed alternatief'.