Animo voor Springer uit Nederland

Reed Elsevier en Wolters Kluwer hebben belangstelling voor een meerderheidsbelang in de Duitse wetenschappelijke uitgeverij Springer. Met de aankoop van de uitgeverij, die niets te maken heeft met Axel Springer, zouden miljarden gemoeid zijn.

Onderhandelingen zijn gaande met onder meer de Duitse uitgeversreus Bertelsmann, aldus een woordvoerster van Springer in Berlijn, maar “alles is open'.

Springer, een van de grootste wetenschappelijke uitgeverijen die nog in particulier bezit zijn, is al langer een begeerd object voor allerlei uitgevers. Elsevier en Wolters Kluwer hebben al eerder hun belangstelling voor de uitgever kenbaar gemaakt. Maar tot nog toe wilde de familie het bedrijf uit Heidelberg, met 1.600 medewerkers en een omzet van 617 miljoen mark in 1997, in eigen bezit houden. Sinds de familie onlangs liet weten ruim 80 procent van Springer te willen verkopen, dienden de gegadigden zich aan.

Secretaris E. Ekker van de raad van bestuur van Reed Elsevier wilde vanmiddag “geen commentaar' geven op de vraag of zijn onderneming onderhandelt over de aankoop van Springer. “U kunt het overigens wel als een gegeven beschouwen dat we in principe geinteresseerd zijn in Springer. Het is een prachtige onderneming', aldus Ekker.

Wolters Kluwer kon nog niet reageren.