Amsterdam sluit oude Berteling in de armen

Recordinternational Ron Berteling maakte gisteravond na vier jaar zijn rentree in de ijshockeyploeg van Amsterdam. De debutant in de eredivisie versloeg met Berteling in de gelederen Deurne met 7-4.

Niet iedereen lijkt te zijn doordrongen van het feit dat Ron Berteling (41) deze avond na vier jaar zijn rentree maakt in het eerste team van ijshockeyclub Amsterdam. De bardame van het restaurant in de Jaap Edenhal tuurt glazig voor zich uit. “Wie zeg je? Ron Berting? Ken ik niet. Ik heb meer verstand van eten en drinken.'

Dat hebben ze aan de VIP-tafel in de bestuursruimte ook, gezien de lekkernijen die daar aanwezig zijn. Toch is de opvallende terugkeer van Berteling het onderwerp van gesprek. Secretaris Van den Heuvel heeft het over een enorme stimulans voor de club. “Hij is toch de beste Nederlandse ijshockeyer aller tijden. De terugkeer van Ron is alsof Cruijff weer voor Ajax gaat spelen. De jeugdige spelers kunnen veel van Ron leren, dat komt de prestaties van het eerste team alleen maar ten goede.'

De debutant in de eredivisie doet het toch al uitstekend, getuige de tweede plaats op de ranglijst die de ploeg voor de wedstrijd tegen Deurne bezet. “De succesvolle jaren van weleer zijn weer in aantocht', mijmert penningmeester Ham. “Dat is maar goed ook, want acht jaar geleden was het nog naatje pet.' Ham doelt op de periode 1990-1993, toen ijshockeyclub Amsterdam ophield te bestaan omdat de ijsbaan gesloten was. Ras-Amsterdammer Berteling verkaste toen uit arren moede naar ijshockeyclub Rotterdam. In 1994 maakte Amsterdam een nieuwe start, en keerde record-international Berteling (206 interlands) terug op het oude nest, om even later zijn carriere af te sluiten.

Het duel tussen Amsterdam en Deurne staat op het punt van beginnen, maar de speaker heeft nog een uitsmijter voor het schaarse publiek. “Dames en heren, het is weer zo ver. Onze Amsterdamse Wayne Gretzky is terug.

Uw applaus graag voor Rrrrrrron Berteling!' Met gevoel voor show komt Berteling swingend de baan op. Hij speelt met rugnummer 99, het vaste nummer van de beste ijshockeyer ter wereld: de Canadees Wayne Gretzky van de New York Rangers.

Ofschoon Berteling die incidenteel uit zal komen voor de ploeg, zichzelf ziet als `teamvulling', denken sommige kenners daar anders over. “Ron is een fenomeen, maar bovendien een echte versterking', weet Henny Jaspers (44). Jaspers speelde vanaf zijn zesde samen met Berteling bij Amsterdam en maakte met hem de hoogtijdagen van de club mee. “Ron is een idool van de jeugd, de jochies die in het eerste spelen luisteren ademloos naar hem.' Jaspers, die al jaren nauwgezet het Nederlandse ijshockey volgt plaatst wel kanttekeningen bij de terugkeer van Berteling. “Dat zegt genoeg over de kwaliteit van het Nederlandse ijshockey. Het kan natuurlijk niet dat een 41-jarige nog meedoet op dit niveau.'

Het is de avond van Ajax-PSV, en dat is enkele uren later in Amsterdamse ijshal te merken aan de reacties van het publiek als de onopvallend spelende Berteling een kans mist. “Je lijkt Wamberto wel', is nog een van de onschuldigste opmerkingen. Berteling speelt in de eerste periode vrijwel niet, in de tweede even en in het derde gedeelte vrijwel onafgebroken. Amsterdam wint na een 2-4 achterstand met 7-4, en Ron Wamberto Berteling wordt door het publiek meteen omgedoopt in Ron Cruijff Berteling.

Hoewel hij een rijke carriere achter de rug heeft, heeft Berteling nog te veel lol in het spelletje om er definitief mee te stoppen. Hij is als een artiest die het applaus niet kan missen. Hij heeft al twintig jaar een kunstgebit omdat al zijn tanden er eens zijn uitgeslagen.

Hij nam in 1980 deel aan de Olympische Winterspelen in Lake Placid, toen het Nederlandse ijshockey nog van niveau was. Hij werd twee jaar geleden als enige ijshockeyer in de geschiedenis geridderd. Hij heeft alles meeegemaakt zou je zeggen. Maar nu, anno 1998, is Ron Berteling weer terug, in een halflege Amsterdamse ijshal.

“Hier heb ik absoluut geen spijt van' vertelt een stralende Berteling na de wedstrijd. “Ik ben blijkbaar voor eeuwig verliefd op ijshockey.' Toch beseft hij dat er nog heel wat werk aan de winkel is eer hij zich weer een vaste basisspeler kan noemen. “Op dit moment kan ik geen potten breken, ik ontbeer wedstrijdritme. Wat wil je ook, ik speelde de laatste seizoenen in een veteranenteam. Wat ik nodig heb is veel puck-contact, dan komt het wel goed.'

Of hij namens Oranje deelneemt aan het WK voor C-landen, volgend jaar in Eindhoven vraagt iemand. “Die ellende wil ik mezelf niet meer aandoen', grijnst de recordinternational. Hoe hij de komende week uit bed stapt, luidt een andere, cynische vraag. “Met spierpijn', is het al even cynische antwoord.

Dan treedt coach Andjelic, die Berteling vroeg terug te keren, resoluut op. “Jullie moeten meer respect tonen voor Ron, jongens. Tachtig procent van de ploeg zal nooit zo goed kunnen spelen als een halffitte Ron Berteling.' Berteling doet er maar wijselijk het zwijgen toe.

    • Marcel Abrahams