`Alcoholslot op auto verplicht gaan stellen'

Nieuwe auto's moeten verplicht worden ingericht met een alcoholslot, zodat een bestuurder niet kan wegrijden wanneer hij te veel heeft gedronken. Daarvoor heeft Europarlementarier P. Cornelissen dit weekeinde gepleit.

Een alcoholslot is een ademanalyse-apparaat dat tussen het contactslot en de startmotor van een auto zit. Pas nadat de bestuurder een ademtest met goed resultaat heeft afgelegd, en dus minder dan 0,5 promille alcohol in het bloed heeft, kan de motor starten. In de VS zijn de sloten al in gebruik.

Cornelissen meent dat een alcoholslot het rijden onder invloed door een alcoholslot kan voorkomen. “Technisch is het niet moeilijk, financieel moet het haalbaar zijn. Het gaat om de politieke wil om het in te voeren', aldus de Europarlementarier gisteren op een herdenkingsdag voor verkeersslachtoffers in Eindhoven.

Het idee van Cornelissen is onderdeel van een Europees plan om het aantal verkeersslachtoffers in vijftien jaar met de helft terug te dringen. Jaarlijks vallen er in Europa ruim 40.000 verkeersslachtoffers, van wie 9.000 als gevolg van alcoholgebruik in het verkeer. In Nederland zijn dat jaarlijks 235 doden en 2.000 ernstig gewonden.

Veilig Verkeer Nederland juicht een experiment met alcoholsloten toe, maar alleen in de strijd tegen zware drinkers en wanneer de bestuurder daarnaast hulp krijgt om van zijn drankprobleem af te komen. “Het is niet effectief om het slot in alle auto's te monteren', vindt woordvoerder B. Woudenberg. “De fraudemogelijkheden zijn enorm. Een bestuurder kan nuchtere voorbijgangers vragen te blazen of een ballon in het apparaat laten leeglopen.' Ook prof.ir. J. de Kroes van de Vereniging Verkeersslachtoffers waarschuwt voor de fraudegevoeligheid van alcoholsloten. Hij pleit zelf voor het instellen van een ademtest in cafes.