Zondag; ACTUALITEITEN

Buitenhof. De staatssecretaris voor de zorg, Margo Vliegenthart (PvdA) wordt ondervraagd over de zorg en dr. N. Welling, president van De Nederlandsche Bank, discussieert met Europarlementarier Alman Metten (PvdA) over de vraag of de politiek zeggenschap moet krijgen in het monetaire beleid van de Europese Bank. Ned.3, 12.05-13.00u.

Netwerk. Reportage over Klaas Wilting de politiewoordvoerder van Amsterdam. Verder aandacht voor de situatie in Irak en een gesprek met Scott Ritter die deze zomer opstapte als inspecteur van Unscom, de organisatie die belast is met het opsporen van chemische wapens. Ned.1 20.15-20.54u.

Lopende zaken. Over het bestemmingsplan in het Utrechtse Woudenberg en de architectonische verminking van de binnensteden. Verder pleit directeur Cerfontaine van Schiphol voor een eiland in zee. Ned.3, 22.21-23.02u.

DOCUMENTAIRE

It Fryslan fan. Vijfdelige serie van vijf filmmakers over de veranderingen op het Friese platteland. Omdat bijna geen enkel dorp meer over een eigen politieman beschikt, wordt er vanuit een klein aantal centrale posten gesurveilleerd langs weilanden, dorpjes en gehuchten. Deze tweede aflevering is van Frans Bromet. Ned.1, 13.00-13.40u.

The natural world. Vanavond over de 'femme fatale' in de botanische wereld - de orchidee. Afl.: The fatal flower. BBC2, 18.50-19.45u.

Rostov Luanda. Documentaire van de filmmaker Abderrahmane Sissako over de jonge strijder Bari-Banga van het Angolese bevrijdingsleger. Zij leerden elkaar kennen in Rostov aan de Don, in de Sovjet-Unie. Sissako was toen nog filmstudent. Vorig jaar ging hij in Afrika op zoek naar zijn lang verloren vriend. De speurtocht van de filmregisseur begint in Kiffa, zijn geboorteplaats in Mauretanie. Van daaruit vervolgt hij zijn gefilmde reis die hem via allerlei ontmoetingen en interviews door de recente Afrikaanse geschiedenis leidt. Hieruit ontstaat een beeld van een complex continent. Ned.3, 21.14-22.21u.

Odyssee 3000. Serie over de mens in de 21e eeuw. Hebben de huidige wereldsteden in de toekomst een kans om te overleven en hoe groot zal dan hun invloed op de omgeving zijn? Afl.: Hollenfahrt nach Babylon.

Duitsl.2, 22.35-23.20u.

Everyman. Sommige Tibetanen, die bekend staan als een vredelievend en religieus volk, werden met medeweten van de Dalai Lama na de Chinese invasie door de Amerikaanse CIA opgeleid tot moordenaars. Toen de politieke prioriteiten in de VS veranderden, werden de Tibetanen en hun strijd aan hun lot overgelaten. Afl.: The CIA in Tibet. BBC1, 0.20-1.00u.

MUZIEK

Reiziger in muziek. Uitgebreid aandacht voor de spektakelvoorstelling Gershwin in Blue naar aanleiding van de honderdste geboortedag van George Gershwin, de Amerikaanse componist die op zijn 38ste overleed aan een hersentumor. Romain Bischoff en Leslie de Gruyter spelen in de studio enkele stukken. Tevens een gesprek met Frans Bruggen dirigent en artistiek leider van het Orkest van de Achttiende Eeuw, en de zakelijk directeur van dit orkest, Sieuwert Verster. Ned.3 11.00-12.00u.

Old rococo: Gioacchino Rossini. Portret van Gioacchino Rossini, de componist van de beroemde opera De barbier van Sevilla. Deze levensgenieter componeerde niet alleen opera's, maar ook kerkelijke en wereldlijke muziek. Belg.2, 21.45-22.45u.

KUNST & AMUSUMENT

De plantage. Te gast is beeldend kunstenaar Jan Sierhuis wiens zeventigste verjaardag aanleiding voor het Stedelijk Museum was een expositie te organiseren. Verder architect Carel Weeber over zijn boek Het wilde wonen en Adriaan van Dis over de bundel O wye en droewe land, een bloemlezing van Afrikaanse poezie uit deze eeuw. Ook een optreden van Dyzack. Ned.3, 17.00-18.00u.

Ray Mears' World of Survival. Nieuw magazine over survival. BBC2, 22.00-22.30u.

FILM

Tommy Boy (Peter Segal, 1995, VS). Zie zaterdag. SBS6, 13.25-15.05u., onderbroken door reclame.

Badkonake sefid / The White Balloon (Jafar Panahi, 1995, Iran). Abbas Kiarostami (o.a. Waar is het huis van mijn vriend?) schreef scenario van regiedebuut van zijn discipel Panahi: een nogal rechtlijnige kinderfilm over de pogingen van zevenjarig meisje om een sluierstaart te bemachtigen, nodig voor het Perzische nieuwjaarsritueel. Belg.1, 13.55-15.15u.

The Swiss Family Robinson (Ken Annakin, 1960, Engeland). Onschuldige avonturenkomedie over de befaamde familie die zich, na schipbreuk, een paradijs creeert op een onbewoond eiland. Met John Mills, Dorothy McGuire. BBC1, 15.40-17.45u.

Twilight Zone - the Movie (John Landis, Steven Spielberg, Joe Dante & George Miller, 1983, VS). Onevenwichtige episodenfilm werd opgezet als hommage aan Rod Sterlings science fiction-televisieserie 'Twilight Zone' (1959-1964) en bleef zo trouw mogelijk aan de uitgangspunten van die serie. RTL5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Before Sunrise (Richard Linklater, 1995, VS/Oostenrijk). De Texaanse, in dolende adolescenten gespecialiseerde regisseur van Suburbia draaide in Wenen een nacht die twee begin-twintigers - Julie Delpy en Ethan Hawke - met elkaar doorbrengen, al slenterend en pratend. Basale, van elk sprankje overspannen fictie gespeende romantiek. RTL4, 21.10-23.00u.

Leon (Luc Besson, 1994, VS). Hollywooddebuut van de Franse regisseur van Subway, The Big Blue en The Fifth Element wilde een antwoord op Tarantino zijn. Een modieus sprookje over de relatie tussen de analfabete huurmoordenaar Jean Reno en zijn voorlijke 12-jarige buurmeisje Natalie Portman wier familie werd afgeslacht door de zwaargestoorde rechercheur Gary Oldman. BBC2, 23.10-1.00u.

. Elisa (Jean Becker, 1995 Frankrijk). Eerste film van Becker sinds L'ete meurtrier laat zangeres/actrice Vanessa Paradis schitteren als jonge femme fatale die behendig haar omgeving provoceert en op zoek is naar haar vader (Gerard Depardieu) die schuldig zou zijn aan de vroege dood van haar moeder. Duitsl.1, 23.30-1.20u., tweetalig.

. Le samourai (Jean-Pierre Melville, 1967, Frankrijk). Zwijgzame gangster met ernstige beroepseer komt steeds verder in het nauw na moord op nachtclubeigenaar. Monumentaal strakke genrefilm, hoogtepunt in de oeuvres van regisseur Melville en acteur Alain Delon. BBC2, 1.00-2.45u.

Ned Kelly (Tony Richardson 1970, Engeland). Mick Jagger speelt hoofdrol in povere actiefilm over legendarische 19de-eeuwse Australische outlaw. BBC1, 1.10-2.50u.

Der Weibsteufel (Georg Tressler, 1966, Oostenrijk). Tweede verfilming van theaterstuk van Karl Schonherr over driehoeksverhouding van boerin smokkelaar en politie-agent. Duitsl.1, 1.30-3.00u., zwart-wit.

. La double vie de Veronique (Krzysztof Kieslowski, 1991, Frankrijk/Polen). Verdeeld ontvangen, gekunsteld maar indrukwekkend drama van overleden Poolse meester over de mystiek van het toeval en het schemergebied tussen hemel en aarde. Irene Jacob kreeg in Cannes Gouden Palm voor haar dubbelrol van twee dubbelgangsters - een Poolse zangeres en een Franse muzieklerares - wier levens op wonderlijke wijze zijn verbonden. Maandag TV5, 13.00-15.00u.

En nagesynchroniseerd:

The Fallen Idol (Carol Reed, 1948, Engeland). Duitsl.2, 1.25-2.55u., zwart-wit.