Winstgroei van Aegon vlakt af

De winst van Aegon is over de eerste negen maanden hoger uitgevallen dan de verzekeraar zelf had verwacht. Ondanks deze meevaller stelt het concern zijn winstverwachting voor geheel 1998, een nettowinstgroei van 25 procent, niet naar boven bij.

Dit heeft Aegon gisteren bekendgemaakt. De verzekeraar verwacht dat de goedkope Amerikaanse dollar en de lage rentestand in het vierde kwartaal een drukkend effect op de winst zullen hebben. Over de eerste negen maanden steeg de winst met 33 procent tot 1,99 miljard. Gecorrigeerd voor overnames komt de groei tot en met september uit op 17 procent terwijl het derde kwartaal goed was voor een stijging van 14 procent. Om over heel 1998 een winstgroei van 25 procent te bereiken, moet de verzekeraar in het laatste kwartaal 9 procent meer winst boeken. Het aandeel Aegon reageerde gisteren nauwelijks op de bekendmaking van de kwartaalcijfers.

Het resultaat in de Verenigde Staten steeg in de eerste negen maanden met 74 procent tot 1,47 miljard, maar deze toename is deels het gevolg van de overname van de verzekeraar Providian. Deze acquisitie, die vanaf medio 1997 in de cijfers wordt opgenomen, heeft ook de concernwinst een fikse impuls gegeven. Sinds de overname van Providian overtreft de Amerikaanse winst het resultaat in Nederland. In de thuisbasis nam de brutowinst met 8 procent toe tot 1,16 miljard gulden.

Het resultaat uit de levens- en pensioenverzekeringen zorgt bij Aegon voor maar liefst 86 procent van de winst. In Nederland steeg het resultaat in dit segment met 10 procent. De winst uit de ziektekosten- en ongevallenverzekeringen lieten in Nederland een groei zien van 4 procent tot 29 miljoen gulden.