'Wij zijn alleen maar blij, want wij zijn voetbalkampioen'

Koeweit heeft de voetbalcup gewonnen en dat houdt de burgers meer bezig dan de gevolgen van een militaire aanval op Irak, zo blijkt uit het hieronder opgetekend telefoongesprek.

Hallo Abdallah, hoe gaat het met je?

Met ons gaat alles goed God zij geprezen. Hoe gaat het jou?

Prima, gaat het goed met je familie?

Jazeker, zei ik dat niet al? Het gaat uitstekend, God zij geprezen. Heb je soms de lotto gewonnen dat je zoveel tijd en geld spendeert aan een internationaal gesprek met Koeweit?

Nee, jammer genoeg niet. Ik denk voortdurend aan jullie en wou alleen maar weten: zijn jullie erg zenuwachtig?

Zenuwachtig over wat?

Nou, natuurlijk over de oorlog tegen Saddam Hussein, die elk moment kan losbarsten.

Wij merken niks van oorlog of van oorlogsvoorbereidingen. Ik zag wel gisteren op CNN dat ze in Israel gasmaskers aan het uitdelen zijn.

Worden die bij jullie dan niet uitgedeeld?

Ben je gek, dit is Koeweit, weet je wel? Hier worden ze door de regering verkocht voor vijf Britse ponden per stuk (ongeveer f. 17,50).

Maar waarom zijn jullie niet zenuwachtig?

Wacht even, ik moet het raam dichtdoen. Hoor je dat lawaai buiten? We hebben net de voetbalcup gewonnen van de Samenwerkingsraad van de Golfstaten. Er staan ontzettend veel mensen op straat om onze ploeg toe te juichen, die er direct aankomt. Het was erg spannend. Wij hebben met 4-1 van de Verenigde Emiraten gewonnen, terwijl de Saoediers niet in staat waren Qatar waren te verslaan. Het werd met 2-2. Toen waren wij de kampioen.

Is dat niet heel vervelend voor de Saoediers? Ze stonden toch al niet zo best met de Qatari's.

Je hebt gelijk. Prins Sultan bin-Fahd, een van de zoons van de koning, van wie de voetbalclub is, was razend. Hij zei - en iedereen kon het horen en zien - dat er zeer teleurstellend werk was geleverd, en dat de mensen die daarvoor verantwoordelijk zijn, zwaar gestraft zullen worden.

En je weet toch wat een zware straf in Saoedi-Arabie betekent? Een lichte straf is al dat je voetzolen flink worden gegeseld, zodat je niet meer kunt lopen en zeker niet voetballen, terwijl een zware straf betekent dat je hoofd eraf gaat. Ik dank God dat ik geen Saoedische voetballer ben.

Zijn jullie gek geworden dat jullie alleen maar voor voetbal belangstelling hebt? Of verdringen jullie de ernst van de situatie?

Luister eens, natuurlijk zijn we allemaal erg ongelukkig met Saddams capriolen. En natuurlijk wil iedereen dat het nu eens ophoudt met dat gedoe van die Amerikaanse vliegtuigen en schepen, die hier naartoe komen en weer vertrekken als die schoft opnieuw inbindt. Maar we zien ditmaal niets van al die militaire voorbereidingen.

Maar er komen allemaal alarmerende berichten uit Saoedi-Arabie en andere Golfstaten dat de Amerikanen elk moment kunnen toeslaan, misschien al vannacht.

Het zou mij niets verbazen als dat alleen het opvoeren van de psychologische druk op Saddam is om bakzeil te halen. Het is waar dat onze minister van Defensie vanavond met spoed uit het buitenland naar Koeweit terugkeert. Maar onze premier is voor een prive-bezoek nog steeds in het buitenland.

Misschien omdat hij die gasmaskers te duur vindt?

Dat weet ik niet zo. Hoe is trouwens het weer bij jullie in Amsterdam?

Zoals gebruikelijk. Voortdurend regen met opklaringen van een kwartier. Daarom zijn we hier waarschijnlijk zo somber over de situatie bij jullie.

Het is hier precies omgekeerd. Het is prachtig weer: zon met een lekker briesje. Wij hebben tot dusver helemaal geen regen gehad. Vandaar dat we in gebedsdiensten God om regen hebben gesmeekt. Maar Hij heeft in Zijn wijsheid besloten de wolken de andere kant op te sturen. Waarschijnlijk hebben we niet goed genoeg gebeden, en moeten we het nog eens over doen.

    • Michael Stein