VS nog steeds tevreden over Noord-Korea

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, bewijzen de in 1994 gemaakte afspraken met Noord-Korea over stopzetting van zijn nucleaire programma nog steeds hun nut. De overeenkomst “functioneert zoals ze is bedoeld, namelijk dat de Noord-Koreanen hun nucleaire programma bevriezen', aldus Albright.

De regering in Pyogyang ging vier jaar geleden akkoord met stopzetting van zijn nucleaire programma in ruil voor Amerikaanse miljardenhulp bij de bouw van twee moderne kernreactoren voor de opwekking van electriciteit en bij het ontwikkelen van alternatieve energiebronnen. Met haar opmerking lijkt Albright enige afstand te nemen van kritiek die de afgelopen tijd in Washington te horen was. Hoge functionarissen van onder andere het ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigden Noord-Korea ervan bezig zijn met de herbouw van ondergrondse nucleaire installaties. Afgelopen donderdag zei een ambtenaar nog dat er “grote twijfels' zijn of Noord-Korea zich nog wel aan de gemaakte afspraken houdt.Intussen heeft de VN-Wereldvoedselorganisatie FAO gisteravond gezegd dat Noord-Korea nog steeds dringend behoefte heeft aan voedselhulp, hoewel de oogst in het land enigszins is verbeterd.