Schilder Johfra overleden

Naar deze week pas bekend is geworden, is in Zuid-Frankrijk de schilder Johfra (79) overleden. Johfra, pseudoniem voor Johannes Franciscus van den Berg, wilde het onzichtbare zichtbaar maken, zoals hij zelf eens in een tv-gesprek zei.

Dat resulteerde onder meer in lange reeksen schilderijen waarop trollen, gedrochten, draken, gnomen en elfen zich ophouden in gloedvolle, onwerkelijke, maar toch hyperrealistisch aandoende landschappen. Ook de vol symboliek geachte vrouwen die hij portretteerde waren niet van deze wereld. Ze kwamen uit zijn eigen innerlijke universum zoals hij zelf zei, en daar heerste onder meer 'een gevoel voor het al'. Hoewel dit soort ideeen eerder associaties oproept met het gedachtengoed van de nu nogal populaire new age-achtige groeperingen, kreeg Johfra vooral in de jaren '70 in esoterische kringen bekendheid. De beeldende kunstwereld heeft ondanks Johfra's bekwame techniek nooit enige blijk van erkenning gegeven.