Petitievolk

Een briefkaartenactie voor Cees Priem, het is wel ver gezocht. De gegijzelde ploegleider zou zelf niet op het idee zijn gekomen. Priem gaat gebukt onder zware Zeeuwse luchten, hij weet als geen ander dat een paar woorden daar niet tegenop kunnen. Zuiniger van taal dan Cees Priem kunnen Zeeuwen niet zijn.

Ik vrees dat het het organiserend maandblad meer om de lezers dan om Priem te doen is. Nederlanders als petitievolk - in een land waar nooit iets gebeurt, is de illusie van macht altijd een opsteker. Wieler Revue recupereert de verontwaardiging en hoopt daar beter van te worden. Wat de dopingaffaire zelf betreft zet het geen zoden aan de dijk: de Franse justitie laat zich niet plat schrijven door anderhalf miljoen Bataven. Als zelfs Jospin moet toegeven dat hij de rechtspraak niet kan beinvloeden, is het bijna ongepast te denken dat een onderwijzer uit Epe dat wel zou kunnen. Maar ja, we zijn allemaal kinderen van Jan Pronk.

Natuurlijk hoorde Cees Priem al lang weer thuis te zijn. Straks heeft hij langer gezeten dan Etienne U. Maar het systeem in Frankrijk is wat het is, en misschien betaalt de ploegleider een prijs voor zijn zuinigheid van taal. Waarom niet bekennen dat zijn renners niet roomser zijn dan het peloton en derhalve ook weten wat EPO is? Door stug in de vermoorde onschuld te blijven staan, maakt Priem de weg vrij voor de wildste speculaties van de boulevardpers. Volgens het uitgelekte rapport van het medisch onderzoek zouden de renners van TVM zich niet alleen schuldig hebben gemaakt aan het gebruik van EPO, maar zijn ook sporen aangetroffen van corticoiden, anabolen, groeihormonen amfetaminen en hasj. Vooral het laatste spreekt tot de verbeelding van een krant als Le Parisien. Hasj is voor de gemiddelde Fransman het bekendste exportartikel van Nederland, naast tulpen en klompen.

De directie van de wielerploeg heeft aangekondigd dat ze schoon schip wil maken in de begeleiding van de wielerploeg. Steven Rooks is aangezocht als ploegleider. Rooks heeft zeker meer tekst dan Priem, ook in het Frans.

Hij kan een klassieker en een bergetappe lezen. Steven heeft een aangenaam hoofd voor de volgwagen. Met zijn presence zit het wel goed. Of we in ploegleider Rooks een furieuze dopingjager mogen begroeten, is minder evident. De ex-renner was een boegbeeld van de PDM-generatie. En bij PDM wisten ze in ieder geval wat intralipid was. Bij zijn afscheid als renner heeft Rooks toegegeven dat hij een enkele keer een raar pilletje slikte. Voor een criterium, niet voor een klassieker. Het zal wel. Het is vermetel te verwachten dat ex-renners van de generatie Rooks Theunisse, Sergeant, Dhaenens het peloton dopingvrij zullen maken.

Wat onderzoeksrechter Odile Madrolle aan verboden spul in de haren van Jeroen Blijlevens meent te kunnen ontdekken, had ze bij 99 procent van het peloton kunnen terugvinden. Ook daarom is de slijtageslag aan verdachtmakingen waarvan de TVM-renners het slachtoffer zijn, absurd en misplaatst. Er is sprake van een heksenjacht. Misschien wel van justitiele rancune. Om een einde te maken aan de onterende beschadigingsoperatie is meer nodig dan een briefkaartenactie. Eigenlijk is er maar een oplossing: een staten-generaal van renners, sponsors, ploegleiders, soigneurs en UCI-bazen met de simpele belijdenis: we zijn allen schuldig, we hebben het allemaal geweten. Ook de jongens van de Rabobank.

Arjan Bos directeur commerciele zaken van TVM, wekte deze week de indruk de zwarte piet bij ploegarts Michailov te willen neerleggen. Volgens Bos heeft de Russische arts zonder medeweten van de ploegleiding een grote dosis EPO uit Spanje gesmokkeld. Zonder medeweten? Kom nou, meneer Bos. Michailov heeft TVM nog proberen te redden door te beweren dat de bloeddoping bestemd was voor een kinderziekenhuis in Moskou.

Hij heeft in het slechtste geval gelogen in commissie.

Andrei Michailov zit in tegenstelling tot ploegleider Priem en verzorger Moors, nog steeds in de cel. Hij krijgt in de gevangenis alleen bezoek van zijn familie. Bos heeft met zoveel woorden gezegd dat Michailov gedumpt kan worden. Nou ja Russen zijn geen Zeeuwen. Als er dan toch geschreven moet worden, dan maar een briefkaartenactie ter attentie van dokter Michailov. Een vergeten en verlaten mens.

    • Hugo Camps