NAVO zet 1.700 man in voor Kosovo

De NAVO heeft ingestemd met de plannen voor een interventiemacht van ongeveer 1.700 man die de 'verificateurs' van de OVSE in Kosovo in geval van nood te hulp moet komen. De interventiemacht, die in Macedonie wordt gestationeerd, komt onder bevel van een Franse generaal. Frankrijk zal waarschijnlijk de helft van de troepen leveren. Ook Groot-Brittannie Duitsland, Italie en Nederland zullen deelnemen. De VS hebben dat geweigerd.

De NAVO besloot gisteren dat ook niet-NAVO-landen, waaronder Rusland, kunnen deelnemen aan de interventiemacht. De OVSE is intussen bezig met het zenden van de in totaal 2.000 verificateurs naar Kosovo die er op moeten toezien dat de Joegoslavische president Milosevic zich houdt aan het akkoord dat hij sloot met de Amerikaanse bemiddelaar Holbrooke. De NAVO-ambassadeurs hebben gisteren nog eens hun bezorgdheid uitgesproken over de escalatie van het aantal conflicten in Kosovo.