Opinie

    • Youp van ’t Hek

Meevaller

Een Achterhoeks beleggingsclubje van honderdvijftig (!) leden heeft in korte termijn, dankzij een Doetinchemse Nick Leeson, een kleine vierenveertig miljoen gulden verloren en de schuldige Rabobank was zo grootmoedig om bijna achttien miljoen in hun kleine kas terug te storten.

Dat is trouwens meer dan het krenterige Nederlandse volk op een avond bij elkaar sprokkelde voor het weggevaagde Midden-Amerika. Wij gaven een piek per persoon, inclusief de beschamende fooien van multinationals als Philips en Ikea. Deze bedrijven waren allebei goed voor tweehonderdvijftigduizend gulden. Alleen al de opties van de leden van de Raad van Bestuur zijn enkele honderden miljoenen waard. Eveline Herfkens had in een dolle bui beloofd het totale bedrag te verdubbelen en sprak grootmoedig: “Ik hou me aan mijn woord.' Ze glunderde daarbij alsof ze het over haar eigen huishoudportemonnaie had en zelf een maand overging op koude aardappels met smeltjus. Ze moest nog wel een potje met de benodigde poen zoeken want ze had maar op vijf miljoen gerekend, wat inhoudt dat bijvoorbeeld Eritrea en de Sahel een jaartje moeten overslaan. Nu is weer eens een ander beleggingsclubje aan de beurt.

Minister Zalm heeft dit jaar een miljard aan meevallers geboekt.

Ik had eerlijk gezegd ons volk op minimaal honderd miljoen ingeschat, maar ik ben dan ook een politieke Milliano, ofwel dom, naief en stekeblind. Linda blij, Aad tevreden en ik hoorde de vertrouwde geluiden dat Nederland het toch maar weer geflikt had.

Minister Zalm heeft dit jaar een miljard aan meevallers geboekt.

Een zekere Menno Buch is boos op Quote omdat hij door het blad gerekend wordt tot de honderd rijkste Nederlanders. Zij hadden hem genoteerd voor een miljoentje of vijfendertig. Die Buch is van de sexlijnen. Dus dat bedrag heeft het ooit zo calvinistische Nederland de afgelopen tien jaar netto bij elkaar gerukt. Af en toe snap je niet dat God die Mitch boven Honduras heeft laten razen. God is dus zeker niet gereformeerd, anders had zij haar toorn wel op ons landje losgelaten.

Minister Zalm heeft dit jaar een miljard aan meevallers geboekt.

Een paar parkeerwachters slurpten een miljoentje of zeven uit de Amsterdamse meters en afgelopen kwartaal werd er voor nog eens drie ton uit de automaten gejat. Dit gebeurt door middel van een boortrucje. Iedereen kan het.

Minister Zalm heeft dit jaar een miljard aan meevallers geboekt.

Ik weet het, ik weet het, ik weet het! Ik mag dit soort zaken niet met elkaar vergelijken en ik moet de laatste Mondriaan er buiten houden. En ik begin niet weer over de Arena, de overdekte kunstskibanen, de psychotherapie voor Prozacmutsen en ik hou ook mijn mond over het aantal vliegbewegingen richting Torremolinos en Marbella, waardoor we met Schiphol wel naar zee moeten. Dat is te gemakkelijk, te populistisch en veel te demagogisch.

En ik word ook niet cynisch door Ikea en Philips te tippen dat het misschien handig is om hun produktie naar El Salvador en Nicaragua te verplaatsen omdat daar zeventienduizend werkloze Chiquita-plukkers lopen te dolen. Dan hebben ze hun geschonken bedragje er binnen een week uit.

Zestien miljoen is veel, heel veel! Ik ben trots, maar ik ben nog veel trotser op onze minister Zalm. Hij heeft het toch maar weer geflikt. Een meevaller van een miljard. Daarmee kan hij de domper van Eveline Herfkens misschien compenseren.

Mochten er trouwens zeventienduizend bananenplukkers deze kant opkomen om hier asiel aan te vragen, dan geef ik ze onmiddellijk de adressen van de christenbroeders en -zusters van de CDA-fractie. Moeten ze wel voor de volgende verkiezingen komen want daarna hebben we geen CDA-er meer over. Of dat zielig is? Nee. We hebben dan trouwens wel een beter vliegveld.

    • Youp van ’t Hek