Lab vraagt embryo's voor kweek stamcellen

Het Hubrecht Laboratorium in Utrecht heeft het Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU) gevraagd om embryo's die het ziekenhuis overhoudt na IVF-behandelingen. Het laboratorium wil met behulp van de embryo's stamcellen kweken. Uiteindelijk moeten die menselijke weefsels en organen opleveren voor transplantatie.

Dat heeft P. van der Saag, adjunct-directeur onderzoek van het Hubrecht Laboratorium gisteren bevestigd. Dit soort experimenten met embryo's zijn in Nederland niet bij wet verboden, maar tot nog toe gebeurt het niet. Omdat er een taboe op rust, en omdat er een wet in de maak is die voorwaarden stelt aan proeven met embryo's. Deze wet komt op zijn vroegst eind volgend jaar in de Tweede Kamer.

Vorige week maakten Amerikaanse onderzoekers bekend dat voor het eerst menselijke embryonale stamcellen waren gekweekt. Daaruit kan ieder celtype zich nog ontwikkelen.

De ontdekking kan leiden tot enorme vooruitgang in de fundamentele wetenschap en in de transplantatiegeneeskunde, en er kunnen cellen worden ontwikkeld voor de behandeling van bijvoorbeeld Parkinsonpatienten.

Het AZU bevestigt de contacten met het Hubrecht Laboratorium over de embryo's. “We staan positief tegenover het idee van gezamenlijk onderzoek op dit terrein', aldus een woordvoerster van het AZU. Maar het ziekenhuis benadrukt dat er nog geen concrete plannen voor liggen en dat een eventueel onderzoek “heel zorgvuldig' moet worden voorbereid.

Het Hubrecht Laboratorium heeft al lang plannen voor proeven op menselijke embryo's. Het instituut had volgens eigen zeggen ook mee kunnen doen aan het onderzoek van de Amerikanen dat vorige week wereldwijd aandacht trok. De directie erkende dat dat in Nederland nog te moeilijk lag en wilde eerst een breed debat.

    • Petra de Koning
    • Geert van Asbeck