Gates als Rockefellers echo

Het Amerikaanse departement van justitie laat zich voor het karretje spannen van concurrenten, maar Microsoft zal dit proces winnen, zegt Gates.

Het is topman Bill Gates stellige overtuiging, zo bleek deze week in zijn eerste openbare reactie op het antimededingingsproces tegen het bedrijf in Washington.

Woensdagochtend bij tv-zender ABC en later die dag per video voor de aandeelhouders van Microsoft. “Ze bekijken elke e-mail die ik heb verstuurd en pikken de mails eruit die mensen in de war brengen', aldus Gates.

Ook klaagde Gates dat justitie niet de gehele videoband van zijn ondervraging wilde tonen en dat ze hem niet zelf als getuige in de rechtbank hadden opgeroepen. Gates verzweeg echter dat zijn advocaten openbaarmaking van de video hadden tegengehouden. Ook zei hij niet dat het de Microsoft-advocaten waren die besloten om Gates niet als getuige in de rechtszaal te laten optreden. Ze waren bang dat hij een slechte indruk zou maken.

Gates vertelde de aandeelhouders dat consumenten al jaren profiteren van een prijsdaling op de markt voor pc's. Het is een echo van het argument van John D. Rockefeller (Standard Oil) die zich in 1909 verdedigde voor de rechtbank door te zeggen dat de prijzen van kerosine sinds 1890 waren gedaald. Standard Oil werd in 1911 opgesplitst. Een Amerikaanse consumentenorganisatie heeft berekend dat Windows 12 procent aan de kosten van een gemiddelde pc toevoegt, terwijl dat in 1990 nog maar 4 procent was.

Deze week was het in de rechtszaal de week van Steven McGeady, een vice-president van chipproducent Intel. Die getuigde dat Intel onder druk van Microsoft was gestopt met het ontwikkelen van programmatuur voor multimedia die Native Signal Processing (NSP) heet. Microsoft ontkent dit en zegt dat het alleen tegen Intel heeft gezegd dat NSP onverenigbaar was met Windows.

Eerder deze week zei McGeady dat Gates heeft gedreigd een investering van 500 miljoen dollar in de ontwikkeling van ondersteunende porgramatuur voor Intel-processoren stop te zetten. Gates wilde daarmee voorkomen dat Intel door zou gaan met de ontwikkeling van software voor het soepel verwerken van geluids- en beeldmateriaal op computers in het algemeen en Internet in het bijzonder. Beide bedrijven werken intensief samen bij het maken van nieuwe producten.

De getuigenis was belangrijk omdat Intel geen klagende concurrent is die het niet alleen af kan. Intel is een goede partner van Microsoft. McGeady getuigde dat een Microsoftmedewerker had gezegd dat het bedrijf ten aanzien van concurrerende producten een tactiek had van 'inpikken, voortzetten, vernietigen'. De Microsoft-advocaat probeerde McGeady aan het twijfelen te brengen en hem af te schilderen als een buitenbeentje binnen het bedrijf, wiens getuigenis weinig waarde heeft.

Het einde van de vierde week voegt een nieuw voorbeeld toe aan de reeks (Netscape, AOL, Apple) die al eerder is gepresenteerd. “De zaak van justitie wordt sterker nu de voorbeelden zich ophopen', aldus Kevin Arquit, antitrustadvocaat bij Rogers & Wells en voormalig hoofd van de antitrustdivisie van de Federale handelscommissie FTC. “Omdat Microsoft een monopolie heeft zijn de regels strenger en kan het zich niet permitteren concurrenten uit de markt te drukken.'

    • Lucas Ligtenberg