Europese autoverkopen stagneren

In oktober werden in West-Europa 1.172.078 personenauto's verkocht slechts 1,1 procent meer dan in oktober 1997. Dat maakte de brancheorganisatie ACEA gisteren bekend. In zes landen zakte de verkoop in. Italie spande de kroon met een daling van liefst 23,5 procent. Volgens ACEA is de markt daar dramatisch ingestort na het intrekken van een sloopregeling die voorheen de autohandel flink in de kaart speelde.

In andere landen zat de verkoop nog in de lift. Het aantal verkochte auto's in Nederland steeg met 14,9 procent tot 48.172 stuks. In Spanje nam de afzet met 20 procent het sterkste toe. Over de eerste tien maanden van dit jaar is de autoverkoop in de betrokken zeventien landen (de EU-landen plus Noorwegen en Zwitserland) ten opzichte van 1997 met 6,4 procent toegenomen tot 12.276.164 auto's. (ANP)