Drie ton ontvreemd uit parkeermeters

Criminelen hebben het derde kwartaal van dit jaar minimaal 300.000 gulden uit Amsterdamse parkeermeters gestolen door gaatjes te boren in de automaten. Dat schrijft de Dienst Stadstoezicht aan de Amsterdamse gemeenteraad. Speciaal vervaardigde boorbestendige kappen moeten de diefstal vanaf volgende week onmogelijk gaan maken, aldus een woordvoerder van de dienst.

Naar schatting 120 van de in totaal 500 machines van een ouder type zijn met een accuboor voorgeboord, waardoor ze eenvoudig waren te legen. Dichtlassen hielp niet. Hoewel de dienst de apparaten vaker leegt, gaat de diefstal uit de automaten tot op dit moment onverminderd door.

Het is nog niet duidelijk hoeveel geld er sinds 1 januari in totaal is verdwenen. Uitkomsten van dat onderzoek worden in december verwacht. Stadstoezicht haalde vorig jaar in totaal 70 miljoen gulden uit de parkeermeters. Eerder bleek al dat de automaten alleen al tussen augustus en oktober negenhonderd keer zijn leeggehaald. Tussen januari en oktober heeft de politie in totaal al veertien verdachten aangehouden van diefstal van parkeergelden.

De gaatjesboorders staan los van de Amsterdamse rechtszaken eind deze week. In die gevallen ging het om respectievelijk geldophalers van de dienst Stadstoezicht die enkele miljoenen parkeergeld buitmaakten om toezichthouders die tijdelijk parkeerkaartjes verkochten in de garage van de Arena. Tegen de geldlopers eiste de Amsterdamse officier van justitie donderdag 24 tot 30 maanden cel. Tien Amsterdamse parkeerwachten die tijdens hun werkzaamheden bij de parkeerterreinen rond stadion Arena geld hadden verduisterd en kaarten vervalst, zijn gisteren door de politierechter veroordeeld tot geldboetes tussen 150 en 4.000 gulden, deels voorwaardelijk.