Drastische sanering bij Japan Airlines

Japan Airlines (JAL) zal banen schrappen, salarissen verlagen en goedkopere buitenlandse werknemers inhuren om de luchtvaartmaatschappij voor eind 1998 uit de rode cijfers te halen. Dat maakte bestuursvoorzitter Isao Kaneko gisteren bekend. Het aantal buitenlandse werknemers moet worden opgevoerd tot een kwart van het 6.300 man-sterke kabinepersoneel.

Nieuwe Japanse werknemers zullen vaker korte arbeidscontracten krijgen. Ook zullen er in de komende drie jaren 2.300 banen verdwijnen bij het grondpersoneel. Naar verwachting zullen deze maatregelen de arbeidskosten met 40 procent verlagen tegen het einde van dit jaar aldus Kaneko. Vorige maand voorspelde JAL een nettowinst van 10 miljard yen (153,4 miljoen gulden) voor het in maart eindigende boekjaar, tegen een netto verlies van 94,2 miljard yen vorig jaar. (AP)