De prijs van...ontharing;

De tijd van de kerstboom, van kalkoen en van panty's breekt weer aan. Net als tegen de zomer, kopen Nederlandse vrouwen voor de feestdagen massaal harsstrips en ontharingscremes, want een behaarde kuit onder de kerstjurk is not done. Was overmatige lichaamsbeharing een jaar of vijftien geleden nog geen reden om de deur niet meer uit te komen, tegenwoordig is epileren of harsen een vast ritueel in de voorbereiding van een avondje uit.

Niet bekend

Er is een methode die gegarandeerd leidt tot definitieve ontharing: elektrisch ontharen. Dit gebeurt bij een schoonheidssalon. Een dunne naald wordt langs de haarschacht in de huid geschoven. Een stroomstootje langs die naald vernietigt het haarzakje, waardoor de haartjes niet meer terugkomen.

Elektrisch ontharen is eigenlijk alleen geschikt voor kleine oppervlakten, zoals boven de bovenlip. Een stel benen is een heel karwei omdat de schoonheidsspecialist de haartjes een voor een verwijdert. Per behandeling verdwijnen zo'n zestig tot tweehonderd haren. Een totale behandeling van de boven- en onderbenen zou jaren duren.

Bovendien is elektrisch ontharen kostbaar. Het ziekenfonds vergoedt de behandeling (deels), als vrouwen aantoonbaar lijden onder de overmatige beharing. Dat is vaak het geval voor gezichtsbeharing, zoals een lichte snor of bakkenbaarden. Behaarde benen leiden zelden tot diep ongeluk en de elektrische verwijdering zal uit eigen zak moeten worden betaald. Een schoonheidsspecialist vraagt 100 tot 120 gulden per uur. Geheel elektrisch onthaarde benen zouden de bezitter duizenden guldens en ontelbare uren kosten en is eigenlijk geen optie.

Er zijn momenteel ook apparaten op de markt die het mogelijk maken zelf elektrisch te ontharen.

De werking is echter omstreden - haren zouden toch weer terugkomen - en ze zijn tamelijk prijzig: 200 tot 400 gulden.

Gelukkig kunnen kale kuiten ook goedkoper worden bereikt, al is dat geluk van tijdelijke aard. De schoonheidsspecialist kan was of hars op de benen strijken, er een lap of strip opdrukken en die dan met haartjes en al van de huid trekken. Wel even de tanden op elkaar, maar gegarandeerd een paar weken gladde benen. Kosten per behandeling: circa 60 gulden voor boven- en onderbenen. Overigens beschikt de schoonheidsspecialist over middeltjes die na het harsen op de huid worden gebracht en die de nieuwe haargroei vertragen.

Het harsen kent allerlei varianten. In de winkel is doe-het-zelf-hars te koop. Afhankelijk van het merk kost een pakketje zo'n 6 tot 20 gulden. Bij de duurdere varianten zijn strips bijgevoegd. De goedkopere leveren alleen het hars, zodat de gebruiker zelf nog moet zorgen voor repen stof. Met het harsen verdwijnen haartjes met hun wortel maar het haarzakje blijft intact en kan een nieuwe haar aanmaken.

Epileren is gebaseerd op hetzelfde principe. Een apparaat kost 80 tot 120 gulden en doet als het goed is jaren dienst. Uiteindelijk is dit een voordeliger aanschaf dan harspakketten. En dat is dan ook meteen het enige voordeel. Epileren is even pijnlijk als harsen, kan bovendien ingegroeide haartjes veroorzaken en geeft bij sommige ongelukkigen branderige, rode vlekken die dagenlang stand houden.

Een geliefde ontharingsmethode is scheren. Hoewel het mannenmes net zo goed is, zijn er vrouwelijke varianten in allerlei kleuren en vormen. Ze kosten circa tien gulden inclusief een aantal mesjes. De vrouwelijke variant van het scheerapparaat heet ladyshave.

Wederom zijn er nauwelijks wezenlijke verschillen tussen beide soorten, behalve dan in vormgeving. Kosten van een ladyshave: 60 tot 90 gulden.

Dan is er nog een chemische optie: ontharen met een creme, gel of spray. Net als bij scheren, blijft bij behandeling met een ontharingsmiddel een deel van het haartje in de huid zitten. Regelmatig een avondje vrijhouden voor de ontharing dus, want het haar groeit snel aan. Daar staat tegenover dat het een tamelijk snelle methode is: creme opbrengen, even laten intrekken en afspoelen. Perfect voor een onverwachte panty-avond, mits de gebruiker niet allergisch of overgevoelig is voor het chemische middel. Een tube kost tussen 5 en 15 gulden.

Wie geen pijn wil en geen stoppels, kan de haartjes bleken. Op een schaars verlichte kerstavond zal niemand het blonde vachtje onder de panty ontwaren. Het middel kost bij de drogist rond vijftien gulden. Bleken wordt overigens meestal gedaan bij donkere haartjes in het gezicht.

Een tamelijk nieuwe methode is de lasertherapie. In diverse klinieken in Nederland worden benen voor circa 5000 gulden - zonder tegemoetkoming van het ziekenfonds - haarloos. De behandelaars garanderen overigens niet dat er nooit meer een haartje terugkomt. Het voordeel van de lasertherapie is dat het nagenoeg pijnloos is en dat vijf behandelingen voldoen om beide benen te ontharen.

Goedkoper is een behandeling met Depil-End in een schoonheidssalon. Deze behandeling op basis van enzymen heeft een definitief resultaat. Ontharing van een stel benen kost rond 1500 gulden. Tijdens een aantal bezoeken harst de schoonheidsspecialist de benen eerst en masseert het preparaat dan in. Uiteindelijk komen er geen haartjes meer terug, zo belooft de folder.

    • Aranka Klomp