Clinton treft schikking met Jones

De rechtszaak van Paula Jones tegen president Clinton is van de baan. Clinton betaalt Jones 850.000 dollar, in ruil waarvoor zij haar proces intrekt. Dat zijn advocaten van beide partijen gisteren overeengekomen.

Jones beschuldigde Clinton ervan dat hij zich in 1991 seksueel aan haar opdrong, toen hij gouverneur van Arkansas was en zij een lagere ambtenaar van die staat. Clinton heeft dat altijd ontkend. Bij de schikking die nu is overeengekomen biedt Clinton Jones geen verontschuldigingen aan, zoals zij aanvankelijk eiste.

Gevraagd of Jones de uitspraak als een overwinning opvat, antwoordde een van haar advocaten:“Reken maar. Paula is erg blij dat het eindelijk voorbij is.' Het Witte Huis had nog geen commentaar.

Met deze schikking komt na ruim vier jaar een einde aan een rechtszaak die de Amerikaanse president ernstig in de problemen heeft gebracht. Het impeachment-onderzoek dat het Huis van Afgevaardigden nu tegen Clinton instelt, komt voort uit dat proces.

Advocaten van Jones, die probeerden losbandig seksueel gedrag bij Clinton aan te tonen, kwamen zijn verhouding met de voormalige stagiaire Monica Lewinsky op het spoor. Onder ede ontkende Clinton tegenover hen dat hij een verhouding met Lewinsky had. Daarmee pleegde hij volgens de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr meineed.

De rechter in de zaak-Jones bepaalde op 1 april dat Jones geen grond had voor haar rechtszaak. Zelfs als ze zou kunnen bewijzen dat Clinton gedaan had wat zij beweerde, dan nog was dat volgens de wet geen seksuele intimidatie, omdat Jones niet aanemelijk had gemaakt dat haar loopbaan schade had opgelopen door het incident. Jones ging tegen die uitspraak in hoger beroep, een uitspraak van het Hof van Beroep werd omstreeks deze tijd verwacht.

Een excentrieke New-Yorkse miljonair, Abe Hirschfeld bood Jones vorige maand een miljoen dollar als ze haar zaak tegen Clinton zou opgeven.

Maar vorige week bleek Hirschfeld daarop terug te komen. Het vooruitzicht helemaal met lege handen te komen staan, zou Jones hebben overtuigd met een schikking om in te stemmen die lager was dan de 950.000 dollar die ze had geeist, maar hoger dan de 700.000 dollar die Clinton aangeboden had. Aanvankelijk zei Jones dat het haar niet om geld, maar alleen om excuses te doen was.

Aanklager Starr vestigde gisteren de aandacht van het Congres op een andere vrouw die Clinton van seksuele opdringerigheid beschuldigt. Hij stuurde de commissie van het Huis van Afgevaardigden die de impeachment-procedure van Clinton leidt, informatie over Kathleen Willey. Willey zegt dat Clinton zich in 1993 in de Oval Office aan haar opdrong. Starr heeft onderzocht of Clinton meineed pleegde, toen hij dat onder ede ontkende.

Ook stelde Starr gisteren een oude vriend van Clinton, voormalig onderminister van Justitie Webster Hubbell, voor de derde keer in staat van beschuldiging. Hubbell zou zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan fraude en meineed tijdens hoorzittingen over het Whitewater-schandaal.

Hubbell heeft anderhalf jaar in de gevangenis gezeten voor het afzetten van clienten in de tijd dat hij nog advocaat was. Een aanklacht wegens belastingontduiking werd eerder door een rechter verworpen.

    • Juurd Eijsvoogel