Boter, zeep en worst verdelen schaatswereld

Meer Nederlandse ploegen dan ooit bevolken dit seizoen de schaatsbanen. Een overzicht bij de start van de eerste wereldbekerwedstrijd, dit weekeinde in Hamar.

SANEX: Rintje Ritsma (28) stapte als eerste Nederlandse schaatser uit de kernploeg om een commerciele ploeg te vormen. Drie jaar later is die uitgegroeid tot een team van vijf schaatsers. Naast Ritsma, die nog niet weet of hij doorgaat tot en met de Olympische Spelen van 2002 in Salt Lake City, is Marianne Timmer (24) de grootste blikvanger. Ze won tweemaal goud bij de Olympische Spelen in Nagano, op de 1.000 en de 1.500 meter als lid van de sprintploeg van de Amerikaanse bondscoach Peter Mueller. Sanex trok Timmer mede aan om producten voor vrouwen beter aan de man te kunnen brengen. Martin Hersman (24) verruilde de kernploeg allround van Henk Gemser voor de ploeg van Ritsma. Frouke Oonk (22), behalve sprintster een goeie vriendin van Timmer, en Andre Vreugdenhil (20) als tweedejaarsploeggenoot van Ritsma, completeren de ploeg. Na drie jaar trainer te zijn geweest, moest Wopke de Vegt het veld ruimen voor Geert Kuiper. Patrick Wouters van den Oudenweijer is manager.

SPAAR SELECT: Het kleinste commerciele team bestaat uit twee stayers, tweevoudig olympisch kampioen Gianni Romme (25) en Bob de Jong (22). Beide stayers werden de afgelopen jaren gevormd tot wereldtoppers in de allroundkernploeg van Gemser. De schaatsbond wilde niet voldoen aan de hoge financiele eisen van Romme (bijna een miljoen gulden), waarna de Brabander voor vier jaar in zee ging met het financiele adviesbureau Spaar Select.Waar De Jong zich blijft richten op de vijf en de tien kilometer, is er Romme veel aan gelegen dit seizoen te starten bij de EK allround in Heerenveen en de WK allround in Hamar. Saillant detail is dat Spaar Select alle grote banken en verzekeringsmaatschappijen vertegenwoordigt, waaronder Aegon, hoofdsponsor van de schaatsbond.

Oud-wielrenster en -schaatsster Ingrid Haringa is coach, maar zij moet nog een trainersdiploma halen voordat ze bij grote wedstrijden het ijs op mag. Tot die tijd neemt oud-sprinttrainer Floor van Leeuwen de honneurs waar. Manager is Orlando van den Bosch.UNIT4:Ruim twee jaar geleden deed Unit4 zijn intrede in het schaatspeloton als sponsor van Falko Zandstra. De oud-wereldkampioen was uit de kernploeg allround van Gemser gezet. De bondscoach verweet hem een gebrek aan discipline en de prestaties van Zandstra lieten mede door ziekte te wensen over. Dit jaar zette Unit4 een punt achter de samenwerking met Zandstra. De ploeg bestaat nu uit een Canadees, Kevin Overland (24), en vijf betrekkelijke nieuwkomers: Bjarne (20) en Brigt Rykkje (23), Andre Zonderland (21), Dianne Kootstra (20) en Sandra 't Hart (24). Brigt Rykkje heeft een dubbel paspoort en komt voor Noorwegen uit. Coach is Leen Pfrommer. De oudgediende vormde in zijn laatste seizoen (1996-'97) als coach bij de KNSB de supertalenten Marianne Timmer, Jan Bos en Erben Wennemars. Belangrijkste doel van Unit4 is enkele schaatsers te laten schitteren op de Winterspelen van 2002 in Salt Lake City. De ploeg die wordt gesponsord door het softwarebedrijf, bestaat verder uit onder meer assistent-coach Jan van der Veen en manager Bert van der Tuuk.

TEAM-VELDKAMP:'Schaats-Belg' Bart Veldkamp (30) slaagde er na zijn bronzen medaille op de vijf kilometer in Nagano in om nieuwe sponsors om zich heen te verzamelen. Hoofdsponsor is Sense, een productnaam van Van Dijk Food Products (boter en aanverwante producten) dat zijn naam al enkele jaren heeft verbonden aan Annamarie Thomas, de vriendin van Veldkamp. Het hele seizoen zal Veldkamp rijden in een boterkleurig pak van Sense.

Zijn ploeggenoten zijn de Rus Vadim Sajutin (28), 'schaats-Oostenrijker' Marnix ten Kortenaar (28) en de Zweed Daniel Viten (22). Veldkamp wordt gecoacht door zijn vader Hans, Conrad Alleblas is trainer-teamleider.

KERNPLOEG SPRINT:Jan Bos (23) en Erben Wennemars (23) voelden niets voor een commercieel avontuur. Ze hebben het naar hun zin bij bondscoach Peter Mueller. Hoogste prioriteit van Bos is prolongatie van zijn wereldtitel sprint, in februari in Calgary. Wennemars waagt een gok als allrounder. Beide sprinters beschikken met de Vereniging van Keurslagers over een privesponsor. Jakko Jan Leeuwangh (26) is na een jaar weer terug in de kernploeg en miler Jeroen Straathof (25) deed zijn teleurstellende seizoen '97-'98 vorig week tijdens de IJsselcup een beetje vergeten door de 1.500 meter te winnen en een startbewijs voor de wereldbekerwedstrijden in Hamar af te dwingen. Bij de vrouwen maken net als vorig jaar Andrea Nuyt (24) en Marieke Wijsman (23) deel uit van de kernploeg sprint, nieuw zijn Annamarie Thomas (27) - tevens het boegbeeld van Sense - en Tonny de Jong (24), die bij Mueller meer start- en basissnelheid wil opdoen. Thomas en De Jong verlieten de vrouwenkernploeg allround.

KERNPLOEG MANNEN ALLROUND:Bondscoach Henk Gemser zag Gianni Romme, Bob de Jong en Martin Hersman vertrekken, maar Ids Postma (24) bleef hem trouw. Behalve hoofdsponsor van de schaatsbond is verzekeringsbedrijf Aegon privesponsor van de Friese wereldkampioen allround. Nieuw zijn oud-wereldkampioen bij de junioren Jelmer Beulenkamp (20), Carl Verheijen (de 22-jarige zoon van oud-schaatser Eddy) en Jan Nijboer (22).

KERNPLOEG VROUWEN ALLROUND:Carla Zijlstra (29) werd wegens tegenvallende prestaties uit de kernploeg van bondscoach Sijtje van der Lende gezet, hoewel ze de enige Nederlandse schaatsster was die bij de WK afstanden in Calgary, in maart een medaille won.

Barbara de Loor (24) en Renate Groenewold (22) bleven in de kernploeg allround, De Jong en Thomas vertrokken naar de sprintploeg. Sandra Zwolle ging daar weg.

    • Ward op den Brouw